Образувани са 7 досъдебни производства за нарушения на изборното законодателство

  • 24 април 2013 17:30

  • 899
  • 0
Образувани са 7 досъдебни производства за нарушения на изборното законодателство
©

Образувани са седем досъдебни производства за нарушения на изборното законодателство, каза пред журналисти в МС Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи в служебния кабинет. Той участва в заседанието на Изборния борд.

Заместник-министърът каза, че са установени хора, които са се опитвали да продават гласове, както и лихвари, които са правили опити да използват задлъжнялостта на хората за същата цел. Нищо по-различно от това, което сме виждали на предишни избори, коментира заместник-министърът. Той съобщи, че има постъпили 23 сигнала, по десет от тях се извършват предварителни проверки.

Гунев съобщи, че заради "ротацията" са установени полицейски служители, които имат връзка с участници в изборния процес. Те или ще бъдат "ротирани", или в даден период от време ще са в отпуск, коментира заместник-министърът. На следващото заседание на борда ще се обявят данни за това колко души ще се "ротират" и в кои области, както и колко ще струва този процес. Към момента данните не са изцяло обобщени. Тази сутрин е бил крайният срок за постъпване на данните от областните дирекции на полицията.

В отговор на въпрос за личните данни, които ще се искат от полицаите за "ротацията" за роднинска връзка с членовете на СИК и РИК, Десислава Тошкова от Комисията за защита на личните данни каза, че са проблемни два аспекта на защита на личните данни - първо дали е законосъобразно това изискване на данни. Ако се приеме, че е налице обществен интерес, това би направило събирането на данните правомерно, смята Тошкова. Според нея, вторият проблем е за прекомерността на данните, с които се навлиза в личната сфера на голяма група лица, без това да е записано в закон. Цветан Иванчовски от комисията каза, че ако комисията бъде сезирана, ще се вземе решение и ще се излезе със становище. Нямаме сезирания по този въпрос, допълни той.

На заседанието днес бе съобщено, че само една жалба е получена за използване на личните данни на жена в списъци на инициативен комитет без тя да знае за това. Няма пречка жената директно да възрази срещу конкретната политическа партия и да иска блокиране или заличаване на нейните данни, коментира Десислава Тошкова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
899 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини