МВР ще проверява СИК до четвърто коляно

  • 24 април 2013 10:18

  • 1113
  • 0
МВР ще проверява СИК до четвърто коляно
©

МВР иска да проверява роднинските връзки и дори "фактическото съжителство" между полицаи и кандидат-депутати, членове на районни и секционни избирателни комисии (РИК и СИК) в цялата страна.

Мотивът - да се прецени дали да се прави ротация на служители на МВР, които ще охраняват изборните помещения и транспортирането на книжа, ако са свързани с някои от кандидатите за парламента или изборните надзорници по места, съобщава "Труд".

По най-груби изчисления настояването на МВР е да получи личните данни за проверка кои са роднините на около 8 000 души.

Идеята за ротация бе лансирана от служебния премиер Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, за да няма съмнения за манипулации на вота. След това от изказвания на главния секретар на МВР Калин ГеоргиевКалин Георгиев Калин Георгиев е роден в Пловдив. Завършва руска филология в Пловдивския университет стана ясно, че смени ще има само ако се наложи, и някои изтълкуваха това като опит за заобикаляне на заръката на Райков.

За да се прави ротация все пак, от МВР са искали РИК и ЦИК да предоставят личните данни на всички, ангажирани в изборния процес, става ясно от кореспонденция между служебната вътрешна министърка Петя ПървановаПетя Първанова Петя Първанова министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков от 12 и ЦИК, с която вестникът разполага. Първанова е поискала становище от комисията по въпроса. От отговора на ЦИК се вижда, че силовото ведомство е настояло за данните, за да се провери дали полицаите "не се явяват съпрузи или лица, които се намират във фактическо съжителство, роднини по права линия, по съребрена линия - до 4-та степен включително, роднини по сватовство - до 2-ра степен включително".

ЦИК обясняват в отговора си, че Изборният кодекс няма разпоредби, които да предвиждат каквито и да е забрани по отношение на лицата, упражняващи функции по охрана на изборните помещения и ескортирането при транспортирането на СИК, РИК и изборните книжа и материали. Второ - надзорниците обясняват, че в правилата за назначаване на членове на изборните комисии по места няма нищо по въпроса за роднините им. От ЦИК припомнят, че като администратор на лични данни комисията е длъжна да спазва изискванията на Закона за защита на личните данни, а и имената и данните на кандидат-депутатите и членовете на СИК и РИК се намират в официалните интернет страници по изборите. "В по-голям от този обем ЦИК и РИК нямат основания да предоставят данни", пише още в отговора до МВР. От комисията добавят и че проверка, каквато МВР иска, не е предвидена в Изборния кодекс и "извършването би довело до нарушение на основни начала на конституцията и до основни права и свободи на гражданите".

Исканата проверка е невъзможна по същество не само заради огромния брой засегнати лица. Юристи обясниха, че регистри за фактическо съжителство например не съществуват, т.е. на практика такава проверка е неосъществима. Второ - смяната на членове на РИК и СИК може да се случи до деня на изборите - 12 май, включително.
От МВР отново обясниха, че данните се искат, защото министерството е поело ангажимент за ротация на кадри, но само ако има констатирани връзки на полицаи с кандидати или членове на комисии по места.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1113 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини