Държавата вади над 4,5 млн. лв. за заплати на вота

  • 23 април 2013 21:15

  • 1109
  • 0
Държавата вади над 4,5 млн. лв. за заплати на вота
©

Над 4,5 млн. лв. ще трябва да отдели държавата за заплати на членовете на РИК-овете и СИК-овете за предстоящите парламентарни избори. Възнагражденията на всички членове на секционните избирателни комисии няма да се облагат с никакви данъци, става ясно от решение на ЦИК, публикувано на сайта им.

Освен това от хазната ще трябва да се отделят и още средства за здравни и социални осигуровки. По десет лева на калпак ще раздава държавата и за избрания от СИК член, който ще предаде екземпляр от изборния протокол на РИК-овете. Така председателят на секционната комисия може да си докара до 60 лева за един ден работа. Редовият член ще вземе 40 лева за работата си в изборния ден, докато секретарите и зам.-председателите ще прибират с 8 лева повече. Членовете на районните комисии пък ще си докарат доста по-стабилен доход покрай предсрочните избори. Те обаче започнаха своята работа от 27-и март и ще трябва да са на разположение до седем дена след края на изборния ден. Месечното възнаграждение на председателя на РИК е 800 лева, а заместникът му и секретарят ще получат по 50 лева по-малко. Всеки редови член пък ще си докара по 700 лева за един месец.

Районните комисии ще работят повече от месец и половина, което означава и че ще вземат по малко повече от заплата и половина. Отделно държавата ще трябва да отдели средства и за IT специалисти, които да помагат за поддържането на сайтовете и други специфични дейности на всички 31 РИК. Те ще бъдат назначени на граждански договори и ще получат по 1200 лева. Комисиите имат право да наемат и до двама технически сътрудници, които ще вземат по 500 лева всеки. Членовете на СИК ще си получат парите след изборите в общините.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1109 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини