Партиите в плакатна битка

  • 19 април 2013 06:43

  • 1131
  • 1
Партиите в плакатна битка
©

Плакатна война се разрази между партиите броени дни след старта на предизборната кампания.

Формациите започнаха да се топят една друга за разлепени в разрез със закона афиши, като Районните избирателни комисии вече са затрупани от жалби, пише "Монитор". Оказва се, че огромна част от градовете се опаковат в нарушение на Изборния кодекс и определените от кметовете места за поставяне на агитматериали.

В Габрово например от ГЕРБ са алармирали местната изборна администрация, че социалистите са разлепили афиши на непозволени места, като фасадата на общинска сграда в центъра, в която се помещава магазин от верига супермаркети, на електрически трансформатори на моста "Игото" и зад Съдебната палата, както и на автобусни спирки. Червените разпространявали и наподобяващи вестник брошури с интервюта и становища на кандидатите за соцдепутати от региона. Проверка на РИК установила, че листовките не отговарят на изискванията за големината на шрифта на посланието, предупреждаващо, че търговията с гласове е престъпление. От изборната комисия са категорични, че ако БСП не преустанови разпространението им в този им вид, ще отнесе глоба от 200 до 2000 лв.

Челен сблъсък заради хартиената агитация на избирателите се е заформил между хората на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на и във Видин. Герберите са натопили пред РИК опонентите си, че ги изчакват да разлепят своите плакати, след което ги покриват с техни. Хората на Борисов са подплатили твърденията в жалбата си и със снимкови материали. Изборният кодекс забранява заличаването и унищожаването на агитматериали, отчитат в решението си по случая от местната изборна администрация. Нейна проверка установила, че плакати на ГЕРБ върху рекламни колони пред входовете на МБАЛ "Света Петка" и Спортна зала - Видин, както и на някои спирки на градския транспорт, наистина са покрити от постери на левицата. Червените мигновено се оправдали, че материалите на герберите заемат изцяло отредените за агитация места, поради което те нямали къде да поставят своите, освен върху техните. Местните социалисти отвърнали на удара, като настояли да се провери дали Гранична полиция е разрешила на ГЕРБ да облепя оградите й с агитматериали.

От ГЕРБ са сезирали и РИК - Русе за незаконни плакати. Единият от тях се намирал срещу сградата на Инспекцията по труда в града, като бил наименован "Паметна плоча" и съдържал послание: "Поставихме от ВМРО - помни и ги накажи на изборите с № 18". Постерът е поставен в нарушение с правилата на оградни пана на общински имот и не съдържа изискуемата информация срещу купуването и продаването на гласове, уверили се на място от РИК.

Кметовете в градовете, в които са констатирани нарушения при разлепянето на агитматериали, ще трябва да ги премахнат веднага, а партиите ще бъдат глобени според разписаните в местните наредби за чистотата санкции, вариращи обикновено около 500 лв.

1131 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Rosniak

2013.04.20 | 21:29

1
А тези долни герберасти, защо не си признаят те къде лепят в Плевен ? Мама им мръсна... Ама ще им дойде тяхната на тия п*****ци .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини