95% от българите в Бурса застават зад ДПС

  • 16 април 2013 21:06

  • 1785
  • 8
95% от българите в Бурса застават зад ДПС
©

Предварителните проучвания на нагласите на изселническия електорат от Бурса показват около 90 - 95 на сто подкрепа за Движението за права и свободи, според Дружеството за култура и сътрудничество на балканските изселници /Балгьоч/.

Тези дни в авторска статия в централния всекидневник на Бурса вестник "Олай", озаглавена "Защо Партията на справедливостта и развитието /ПСР, управляващата партия на премиера Реджеп Тайип Ердоган/ и Балгьоч са един срещу друг на тези избори", авторът Мустафа Йоздил коментира, че, за разлика от предишни избори, сега турското правителство ще подкрепя новата формация на българските турци - Народна партия "Свобода и достойнство" /НПСД/ начело с Касим Дал и Корман Исмаилов. Решение в тази насока е било взето на среща на отговорни представители на ПСР в Бурса, предаде БТА.

Статията се позовава на изказване на депутата от ПСР от Бурса Мустафа Йозтюрк, председател на парламентарната група за приятелство Турция - България, който заявил: "Ние ще подкрепяме онези политически формации в България, които работят активно за правата и свободите на сънародниците и дават път на младите в политиката. Ние подкрепяме промяната".

Но главният ръководител на Платформата на балканските изселници Дурхан Гюлер, защитавайки тезата, че подобна позиция ще предизвика разцепление в гласовете на сънародниците, заяви: "Това мнение на турското правителство оставям на преценката на българските турци. Но ако гласовете на българските турци се разцепят и всички пострадаме, кой ще поеме отговорността за това?".

Отговорен представител от Конфедерацията на Балканските румелийски изселници, която е твърдо на страната на ДПС, казва, че целта, която са си поставили техните структури /около 250 - 300/, е непременно да се запази целостта на електората на българските турци.

"ДПС начело с Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в може би няма да успее да спечели депутатски места, колкото в досегашния български парламент, но сигурно ще бъде между потенциалните партньори в едно евентуално бъдещо коалиционно правителство. А това е истинската възможност нашите хора в България да участват в структурите на властта. Затова нямаме намерение да се съобразяваме с директивата на правителството", казва той.

Последвайте канала на

1785 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
САЩ

2013.05.12 | 01:29

8
Въпрос към колегите коментатори: Ако ги няма на политическата сцена ДПС, означава ли това, че ще се решат всички проблеми на България или поне един от тях?
Rosniak

2013.05.05 | 14:57

5
По принцип ДПС въобще не трябва да съществува. Това е партия на етническа основа, а нейни лидери/членове са участвали в терористичен акт в който са били убити много майки и деца. Споменах ли, че винаги в речите на лидерите им присъства изразът "етническа омраза" с което насъскват други етнически групи срещу българите. Така че тази партия не трябва да съществува.

2013.05.12 | 01:29

7
Българи в Бурса няма. Има турчеещи се цигани, които са анти-българи. Да мрат!

2013.05.05 | 14:57

6
Да уточним-" български гражданин" и "българин" са различни неща.В Бурса живеят турци с българско гражданство и както сте написали днес правилно, ще гласуват за дпс.Това е още едно доказателство, че дпс е партия на етническа основа, което значи незаконна...

2013.04.26 | 13:30

4
ДПС ca българоубийци вън от България

2013.04.26 | 13:30

3
Доган да бъдe oбесен...антибългарин мръсен... в свински кожи , дълбoкo в земята .... c главата надoлу зарид

2013.04.26 | 13:30

2
Ако чете между редовете,ще изпъкне един кардинален извод.По -голям политик и далновиден играч,както у,нас-така и в регионален мащаб от Доган-няма!Оттеглянето му от лидерската позиция е плод на предварителна,много добре осмислена преценка,на ситуирането на ДПС ,както у нас,така и в Турция.Може да плюете и анатемосвате(изобщо още от 1991 съм върл противник за създаването наДПС),но щях да се радвам,ако в останалите ни лидерски партии,присъстваха политици с неговия капацитет,и политическа далновидност.
-

2013.04.20 | 10:49

1
ne mi puskate statiqta da gi turna na maikite wi kakvo iskate ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини