Станишев: Орешарски може да изкара България от тинята, в която ГЕРБ я вкара

  • 09 април 2013 12:37

  • 6419
  • 55
Станишев: Орешарски може да изкара България от тинята, в която ГЕРБ я вкара
©

Държава е докарана до невъзможност да упражнява своите функции. Трябват спешни мерки за подобряване на състоянието в страната.

Затова днес Коалиция за България, в лицето на успешния тандем Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на и Плашен Орешарски, ще представи мерките, които ще предприеме при управлението на държавата.

За първи път от 1997 г. България провежда предсрочни парламентарни избори. Това означава, че нещо извънредно се е случило в нашата страна. Хиляди българи протестираха срещу мизерията, несправедливостта, срещу липсата на държавност и възможността да посрещнат основните свои и на семейството си нужди. Хората поискаха промяна на начина, по който функционира държавата. Това обяви Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

По думите му, има остро, болезнено усещане, че държавата и институциите не защитават интересите на хората. Това трябва да се промени. Днес основният проблем на държавата, освен държавността, е липсата на икономическо развитие и безработицата. Хората нямат работа, нямат перспектива, нямат достойнство. Огромен проблем са замразените от ГЕРБ доходи, социално неравенство и безпътицата. Хората поискаха промяната, подчерта той.

По думите му, БСП се ангажира с радикална промяна. Това е основата на нашата политика. Ние добре разбираме, че за 23 години преход има много натрупани разочарования. Няма политическа партия, която да не носи отговорност за това. Но ние сме партия, която може да се променя в името на държавния интерес и в името на благото на държавата. Това правим днес с нашата програма и кандидатурата ни за премиер в лицето на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Тези парламентарни избори са съдбовни за България. Трябва да изберем всички ние, гражданите на страната, пътя на развитие на България. Има две прости и ясни алтернативи - или управление на партия ГЕРБ с министър-председател Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, с министър на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, или програмно правителство, начело с Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, с широка парламентарна подкрепа, което може да промени посоката на развитие на страната, да даде перспектива и демокрация. Никой друг освен Коалиция за България не може да свали ГЕРБ от власт, обяви лидерът на БСП.

Ние искаме да върнем България на хората. Това е нашата кауза. Да стане България свободна отново, перспективна и социална! Имаме ясна икономическа програма. Имаме ясен инструментариум за постигане на ангажиментите ни, категоричен бе Станишев. Ангажираме се с активна роля на държавата в икономиката. Трябва незабавно спиране на държавния рекет, разширяване на възможностите за свободна инициатива и конкуренция, които бяха погазени. ГЕРБ смаза конкуренцията и заличи толкова много работни места, допълни той. Имаме и ясни ангажименти за модернизацията на България - за дигитална България, както и за всички аспекти, които засягат живота на гражданите.

Ключово важно е следващият министър-председател на България да е почтен човек, да бъде предсказуем и лоялен към държавата, да бъде човек с държавно, а не партийно мислене, да може да води диалог с всички и да чува чуждо мнение. Да бъде безусловен авторитет. Такъв е Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, обяви Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Това е човекът, който може да изкара България от тинята, в която ГЕРБ я вкара, заключи той.

Преди 20 години приех едно предизвикателство - да оглавя държавното съкровище в Министерство на финансите, каза Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Тогава не предполагах, че това ще бъде поредица от предизвикателства, които ще се изправят пред мен - фалита на банките, монетарната криза са само част от тях. Днес приех по-голямо предизвикателство, като приех предложението на лидера на Коалиция за България. Да управляваш държава, доведена до разруха, е все едно да залагаш професионалните си качества на карта. Целта обаче си струва - за очертаем пътя след няколко години на безпътица, да сменим отчаянието с надежда, подчерта той.

Активна икономика и предвидима бизнес среда, предлага БСП. В последните години светът е на кръстопът между двете крайности - силно централизирана икономика или делиберализиран подход в икономиката, приключил с фалита на американската финансова система, заразил целия свят. В тези условия ние ще предложим балансиран подход. Считаме, че това е разковничето да насърчим инициативата отдолу и да я регулираме по правилен начин отгоре, каза Орешарски.

Според него трябва да се даде старт на 10-годишна програма за възраждане на индустрията и засилване на ролята на Българската банка за развитие. По думите му, трябва да се рестартира АЕЦ "Белене", който е икономически, а не политически проект. Като всеки икономически проект, трябва да се вглеждаме в цифрите на неговата ефективност, подчерта той.

По думите му, трябва да има равнопоставеност без административен произвол; гарантиране на равнопоставеност на всички икономически субект; изтегляне на структурите на МВР от бизнеса и прекратяване на административния рекет; създаване на административни и икономически условия за подпомагане на малкия и среден бизнес, облекчаване на достъпа до кредитиране на такива предприятия; подобряване на административното обслужване и намаляване на бюрокрацията. Дигиталното общество може редица задачи да облекчи. Хората трябва да имат свободен достъп до интернет, обяви той.

Орешарски попита: "Кое ще изберете - магистрала или хладилник?". И двете са важни. Но от моите познания по стопанска история аз трудно мога да посоча страна, която през строителство на магистрали е стигнала до благоденствие. Обикновено пътят е обратен, подчерта той.

Ние считаме, че сегашната изключително тежка финансова ситуация е функция на голямата безработица, настъпила пред последните години. Казват, че 450-те лева минимална работна заплата, която предлагаме, е амбициозна задача, но е изпълнима по време на мандата. Ние сме единствената страна в ЕС, която облага минималната работна заплата. Предлагаме това да отпадне и да облагаме с 20 процента доходите над 4500 лв. Трябва да убедим и младите хора да направят кариера в България.

По думите му, приоритет ще бъдат отглеждането на деца и грижата за възрастните хора. Сериозни усилия ще бъдат насочени към образованието и здравеопазването, заключи той.

Последвайте канала на

6419 55

Свързани новини

Коментари 55

Добави коментар
69

2013.04.11 | 00:04

55
Тази държава преди 23 години беше взета от ръцете на същия тоя народ и беше предадена в ръцете на шепа олигарси, които вече са държава в държавата. Как и защо ще я връщате? За да я изгради пак народа ли? На какво се надявате? Тези, които я заграбиха да я върнат доброволно? Вече е време разделно. Каквото сабя покаже.

2013.04.11 | 00:04

54
kolkoto minaliq pat li 6te q opravite komunisti mrasni
МУР

2013.04.11 | 00:04

53
Ооох пак тея мръсни комунисти ще оправят България боклуци долни...

2013.04.11 | 00:04

52
Поредния конрес на БКП нищо ново. В кино Аура ли е грандиозното събитие?

2013.04.11 | 00:03

51
...ми щом Станишко казва че само "Орешарски може да изкара България от тинята...",тогава да му сдаде поста на лидер в партията и да си харчи паричките от Хохегер. България няма нужда от "лидери" които признават неспособността си и то в кризисни времена...аман от пишман комунистически лидери...
Лорелай

2013.04.10 | 10:42

42
Безспорен факт е, че Борисов оставя държавата в много по-лошо състояния, отколкото я завари. А сега, когато икономиката е съсипана е пълен абсурд да се оставя отново в мутренските му ръце!

2013.04.11 | 00:03

50
Когато Борисов дойде на власт, тройната коалиция му остави 4.5 милиарда лева дългове + НОИ на минус 2 милиарда. Заемът изтеглен от Кунева 500 милиона лева от банка Париба трябва да се върне Май месец 2013. Заемът от Милен Велчев 1 милиард лева трябваше да св върне на 1 Януари 2013. Цаков Камък се изплащаше. Също ГЕРБ плати 600 милиона лева за АЕЦ Белене заради подписани договори от тройната коалиция. ГЕРБ просто оправляваше последствията на тройната коалиция.

2013.04.10 | 15:44

47
Добавка от №49 В момента тези дългове са почти изчистени. Това е ФАКТ на който дори и БСП и ДПС не го отричат. Не забравяй, че също трябваше да връщаме 220 милиона на ЕС заради кражбите, които тройната коалиция направи с тези пари.
Трандафор

2013.04.11 | 00:03

49
Какво направиха герб за три години и половина?Двойно увеличиха здравните за безработни.Закриха болници и училища.Унищожиха 450 хил. работни места,младежка безработица и на хората в предпенсионна възраст.Повишиха всички цени и обслужваха интересите на енергийната мафия,САЩ,Израел,Турция.Не увеличиха помощта майчинските. Живите факли на България-резултат от управлението на Герб.Не съм матрял,какъвто ме мисли Тиквата, ТИМ, Котараците и мафията,а съм човек.Затова предпочитам експерти,дори червени.

2013.04.10 | 00:33

4
Не знам вече на кого да вярвам.Това не е държава.Ето пак ще дигат тока след като има излишък на потребление и се намалят мощности.Това си е навсякъде дори и на един пазар да отидеш за да си купиш краставици цените се държат изкуствено високи а краставиците вехнат и се хвърлят но цените не се свалят.Всичко това се случва защото няма контрол и хора в държавата които да накарат администрациите и проверяващите органи да заработят.Всеки се е втурнал да забогатява и никой не мисли за бедния народ а само за печалбата.Внасят се какви ли не съмнителни стоки от къде ли не и се убива икономиката на държавата.По магазините има стоки от къде ли не само не и български.Как да гласувам за Костов като на времето си купувах стоки произведени в България и хранех нашия работник а сега храня чуждия.Трябва да има начин да се спре това както и растежа на тези цени . Ако това не стане народа пак ще излезе на улицата и не се знае накрая как ще свърши това.Ако трябва нека се мине през референдум за ЕРП-тата и другите кризи в енергетиката .Нека се направи всенародно обсъждане и да се вземе най доброто решение.Не мога да обвиня само политиците за случващото се в държавата защото и ние като народ носим вина и то не малка.Ето как виждам нашата вина.Например една от вините ни е че все чакаме някой друг да ни свърши работата и да ни осигури лесен живот а ние не се борим за него както е в много други страни. Дори и животът ни да става все по труден ние си мълчим и се примиряваме с това.До кога ще я караме така.Колко живота имате да живеете.Аз мисля че на този свят е само един.Крайно време е да спрем да търпим нетърпимото и да направим нещата в тази държава да се случат.Земята ни е прекрасна и може да ни храни а не да умираме от глад и мизерия.Нека да се увеличи производството на селскостопански стоки с помощта на държавата и цените на зеленчуците да падне.Има много не засети земи както и много безработни по региони.Нека се включат в работата за да спрем внасянето на домати краставици картофи от Македония където се купуват евтино а тука се продават на двойна и тройна цена .Нека се направи същото и за животновъдството за да ядем качествено месо а не 20 годишно или конско на вместо телешко.Нека се започне с изграждането на фабрики за производство на стоки за бита а не да внасяме некачествени от други места.Ако някой политик ми обещае това народа ще гласува за него но да не мисли че ще го чака 4 години.На спечелилия изборите му се дава само 6 месеца за да започне да изпълнява това което е обещал ако не народа ще го свали и линчува. Всеки който се готви да управлява да знае че няма да си отиде ненаказан.
стамбе

2013.04.10 | 16:06

48
Всичко това се случва защото няма контрол и хора в държавата които да накарат администрациите и проверяващите органи да заработят!Земята ни е прекрасна и може да ни храни а не да умираме от глад и мизерия.Нека да се увеличи производството на селскостопански стоки с помощта на държавата и цените на зеленчуците да падне.Има много не засети земи както и много безработни по региони.Нека се включат в работата за да спрем внасянето на домати краставици картофи от Македония където се купуват евтино а тука се продават на двойна и тройна цена .Нека се направи същото и за животновъдството за да ядем качествено месо а не 20 годишно или конско на вместо телешко.Нека се започне с изграждането на фабрики за производство на стоки за бита а не да внасяме некачествени от други места!!!Това имах в предвид че съм споделил, но по накратко!Но явно определени избиратели чакат, някой политик(Сидеров) да направи с вълшебната пръчица всичко държавно и ако може само да лежат и да вземат по 1000лв. заплати !И сега наблюдавай минусите!!!
стамбе

2013.04.10 | 00:43

5
И аз съм на твоето мнение , но когато го споделих в по съкратен вариант във форума , получих 25 минуса за 30 секунди!Сам си направи извода!!!Прост народ, слаба държава!!

2013.04.10 | 10:43

46
"Орешарски можел" - друг път! Ей, Станишев, да ти пратя един еднопосочен билет за Украйна, че да спреш да дрънкаш глупости!
ПАМЕТЛИВ

2013.04.10 | 10:42

45
Станишев,отивай при Доган на " консултации". И не забравяй да си пиеш хапчетата за опресняване на паметта. А за Орешарски/член на НС на СДС, сега БСП/ по добре нищо да не казваме.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини