Изборният борд ще заседава всяка сряда

  • 03 април 2013 17:03

  • 597
  • 0
Изборният борд ще заседава всяка сряда
©

Изборният борд, който днес заседава за първи път, е преди всичко независим експертен консултативен орган, който е призван да подпомогне МС в подготовката на изборите. Това каза в МС премиерът Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, при откриването на заседанието на Борда. В Изборния борд са поканени организации и лица, които имат компетентност за изборния процес и за изборното законодателство. Този орган трябва същевременно да е независим, като в него ще участват доброволно неправителствени организации, посочи той.

Бордът ще заседава всяка сряда и ще бъде председателстван от представители на неправителствените организации на ротационен принцип. Начинът на действие на този консултативен орган ще е свързан с предложение за решение, до които се стига чрез диалог.

Важно е да възприемем принципа на активното партньорство - този борд няма да е само форма на контрол върху непрозрачни публични институции, допълни Райков. Молбата ми е да работим максимално опростено и в конструктивен дух като не се формализираме в реплики и дуплики и така да отговорим на обществените очаквания, каза премиерът, цитиран от БТА.

МС ще подпомогне технически Борда, заседанията му ще се предават в интернет, а стенограмите от тези заседания също ще са публични, каза Райков.

В рамките на първото заседание участващите в Борда приеха правилника за дейността и решиха следващото заседание да бъде председателствано от проф. Емилия Друмева. Получиха се и първите предложения за следващото заседание. Сред постъпилите предложения бяха да се изработи послание за толерантност, да се обсъдят възможностите за взаимодействие на гражданите със звеното за противодействие на престъпления, свързани с избирателните права - как и пред кого да подават сигнали и какво да очакват; да се търсят решения при възникнали проблеми при подписки на партии, злоупотребили с лични данни; да се акцентира върху информационно-разяснителната кампания на гражданите - какво става с гласовете след като те попаднат в урната и др.

Последвайте канала на

597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини