ЦИК: До 4 млн. лева собствени пари могат да изхарчат партиите (видео)

  • 27 март 2013 15:07

  • 3479
  • 5
ЦИК: До 4 млн. лева собствени пари могат да изхарчат партиите (видео)
©

 Днес е крайният срок за подаване на заявления за партии, които желаят да се регистрират за изборите. Това заяви говорителят на ЦИК Ралица Негенцова на пресконференция.

До момента заявление за участие са подали 65 политически партии. ЦИК е установила решение, с което е регистрирала политическа партия ГЕРБ, Български демократически съюз „Радикали”, Политическа партия „Нова алтернатива”, Национално движение за стабилност и възход. Днес ЦИК трябва да постанови решение за партиите, които се регистрират, без да са се върнали подписките на партиите, които са подали документи за участие в изборите. Ако след проверката се окаже, че не са налице необходимите 7000 подписа, ЦИК ще издаде решение, с което да прекрати регистрацията. ГРАО трябва да провери подписите до 30 март.
На 1 април трябва да бъдат обяви и избирателните списъци.

Днес изтича и крайният срок, в който ЦИК трябва да назначи съставите на 31 Районни избирателни комисии. До момента са назначени съставите на 13 от комисиите.При осъществените консултации между политическите сили, със споразумение за тези 31, са уговорени съставите на 6 Районни избирателни комисии.

На сайта на ЦИК може да бъде проследено кои са политическите партии, които досега са подали документи за регистрация за парламентарните избори. Сайтът на комисията има и нов облик с оглед изискванията на Избирателния кодекс. Има и мобилна версия на сайта.

Общият допустим от закона размер за изразходване средства от партия и коалиция за предизборна кампания е 4 млн. лв. за предстоящите парламентарни избори, а за инициативен комитет – 200 хил. лв. Допълни другият говорител на ЦИК Бисер Троянов.

Тези парични средства се набират изцяло въз основа на собствени средства на партиите или членовете на инициативният комитет, както и на самите кандидати за народни представители. Могат да бъдат правени дарения в размер на не повече от 10 000 лв. от едно физическо лице. Декларация за произход на средствата се попълва за всяко дарение над минималната работна заплата, обясни Троянов.

Всички преводи над 1000 лв. се извършват по банков път. Забранено е да се финансира кампанията с анонимни дарения – чуждестранни правителства, чуждестранни държавни предприятия, юридически лица, еднолични търговци, религиозни институции. В срок до 3 дни от регистрирането си пред ЦИК, а за инициативните комитети – 3 дни след регистрацията си пред Районните избирателни комисии, представя на Сметната палата номера на банковата си сметка, с която се извършва разплащането и набирането на средствата и определя лицето, което ще извършва дейността по приходите и разходите и ще я осчетоводява. До 30 дни от завършването на изборната кампания или след изборния ден, политическите партии трябва да предадат декларации за даренията.

ГРАО проверява до или малко над 7000 валидни записа от една политическа партия, независимо колко подписа е представила тя, каза още Троянов. Проверяват се малко след 7000 валидни записа, което означава съответствие между трите имена и единния граждански номер на избирателя, който се е подписал в тази подписка.

Изключват се лицата, които нямат избирателни права – ненавършили 18-годишна възраст, поставени под запрещение, или лица, които нямат българско гражданство. Изключват се и тези, участвали в повече от една подписка, или участвали два пъти в една подписка.
Троянов посочи, че за партия „Нова алтернатива” са били проверени до 8049 записа, за Български демократичен съюз „Радикали” – 7046 подписа, за ГЕРБ – 7444 подписа. Очаква се справката за останалите политически партии от ГД ГРАО.

За първи път Изборният кодекс въведе възможността представители на неправителствени организации регистрирани като наблюдатели, да участват в заседанията на Централната избирателна комисия, обясни Троянов. До момента са имали право само за заседанията на Районните избирателни комисии. Изявленията за наблюдателите не се вписват в протокола на ЦИК и не участват в обсъждането на предмета и дневния ред на централната избирателна комисия, каза още той. Неправителствените организации трябва да подадат заявление, в което се вписват като наблюдател, да посочат списък със свои членове и упълномощени представители и някои от тях, след като бъдат регистрирани организациите, могат да участват в заседания на ЦИК и Районните избирателни комисии, след като започнат своята дейност. До момента като наблюдател е регистрирана неправителствената организация, представлявана от Антоанета Цонева – Институт за развитие на публичната среда, посочи Троянов. Наблюдатели могат да бъдат и чуждестранни представители, след като бъдат поканени от Министерство на външните работи и получат регистрация. До 11 май могат да бъдат регистрирани наблюдатели.

Последвайте канала на

3479 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
неизвестен

2013.03.28 | 00:01

5
ДОББРЕ ХРАНЕНА! НАСТИГА ЦЕЦКА И ФЕДОСИЕВАТА ПО ВОДОИЗМЕСТВАНЕ . МАЙ ХРАНИЛКАТА Е ЕДНА И СЪЩА!
Генчо

2013.03.27 | 18:39

2
Ралица Негенцова и Бисер Троянов!Що правят още тия двамата мафиотски подлоги в ЦИК що години наред манипулираха изборите и узаконяваха подкупените от мафията правителства и президенти?!
Petyr Ivanov

2013.03.28 | 00:01

4
Бат Генчо,хайде да не обвиняваме всички наред.Проф.Константинов обясни,че от ''Информационно обслужване'' не може и една цифра да се промени.Тия двамата също.Да няма купуване на гласове.
Тази е подкупена

2013.03.28 | 00:01

3
Тази я хванаха в измама на изборите за президент,и избяга от журналиста който и задаваше въпросите!
:)

2013.03.27 | 18:28

1
Бате ти Генчо го е казал точно , това е истината , ама ти , не можеш да го разбереш ! Защо не изчистиха целия център , ами само Константинов ? Отговори си на това и ще ти светне ! По-долна сган от комунистите няма , няма и да има ! Жалко за вас , че им вярвате , когато го осъзнаете , ще е късно !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини