Служебният министър на туризма е на двудневно посещение по българското Черноморие

  • 12 август 2022 11:26

  • 359
  • 0
Служебният министър на туризма е на двудневно посещение по българското Черноморие
© Министерство на туризма
Слушай новината Слушай новината

Служебният министър на туризма д-р Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на проведе в четвъртък вечерта работна среща в Бургас с местната власт и представители на туристическия бизнес от Южното Черноморие.

На срещата, чийто домакин бе областният управител проф. Мария Нейкова, той представи основните приоритети, краткосрочните цели и политики, заложени в програмата на Министерството на туризма по време на служебния кабинет, както и принципите на работа, които бяха очертани.

В посещението и срещите с туристическия бизнес по българското Черноморие участва и заместник-министър Ирена Георгиева.

Срещата в Бургас премина при засилен интерес и оживена близо двучасова дискусия по редица актуални теми. От бизнеса поставиха въпроси като необходимостта от засилена и по-фокусирана реклама и утвърждаване на позитивния образ на дестинацията и българския туристически продукт; разширяването на пазар Турция и оптимизиране издаването на визи за трети страни; възможностите за финансиране на сектор туризъм по ПВУ; теми, свързани с регулиране на нормативната база, стопанисване на плажовете, създаване на точни специализирани карти на Черноморския бряг.

Беше обсъден въпросът за дивото къмпингуване и развитието на къмпинг туризма като привличащ все повече чуждестранни платежоспособни туристи и увеличаване на броя на плажовете със син флаг.

“Тази година броят на българите, които избраха България, остана стабилен”, коментира министърът. “В момента имаме съвсем лек отлив на българския турист, а изходящият ни туризъм бележи ръст, той е над 3 млн. 500 хил. пътувания извън България.”

Това са ефекти, които са следствие от пандемията, поясни служебният министър в Бургас. Той поздрави морския град за това, че посрещна своя едномилионен пътник на летище Бургас. Реално, спрямо планираните чартъри от месец март, в момента те са над 70% от очакваното число. Така че въпреки съществуващия все още спад от 25% спрямо предпандемичната 2019 година, лято 2022 бележи ръст с 20% спрямо 2021 година, добави министърът.

Министър Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на припомни още, че ваучерите за храна, които получаваме, могат да бъдат използвани и за туризъм и призова да не се колебаем да го правим.

Служебният министър на туризма: Броят на българите, избрали страната ни за лятна почивка, е стабилен

Относно казуса с незаконно поставените от хотелиер чадъри и шезлонги на “изплувалия” плаж в Несебър, за които бе издадена заповед за премахването им, министърът коментира, че плажът не фигурира в нито една кадастрална карта, тъй като се води морско дъно. Малката ивица пясък се образува като се отдръпне морето и съществува като плаж само два месеца в годината.

"Нямаме много възможности за реакция, тъй като няма как да уредя законово нещо, което го няма. Нека да видим дали присъствието на този плаж ще се задържи с времето, ще направим постъпки да го включим в картата и оттам нататък да го регулираме - дали ще е охраняем, дали неохраняем, отдаден под наем и т.н.", заяви министърът и допълни, че това е един бонус от природата към гражданите в региона.

Константин Тодоров
359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини