Министър Милошев: Търсим сезонни работници за лятото от чужбина, защото тук няма желаещи

  • 25 април 2024 18:16

  • 1026
  • 9
Министър Милошев: Търсим сезонни работници за лятото от чужбина, защото тук няма желаещи
© Булфото (архив)

Основно искане на туристическия бранш преди началото на летния туристически сезон е капацитета на нашите консулства, особено в Централна Азия, където основно се случва набирането на работници от трети страни за нуждите на сектора, да повишат капацитета си. Разговори са водени и считаме, че това е постижимо. Това обяви пред журналисти в курортния комплекс „Слънчев бряг“ служебният министър на туризма Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър.

По думите му друга важна тема за бранша е измененията и допълненията на Закона за чужденците в България. 

В момента тече дебата в Народното събрание. Това ще бъде най-добрия знак от народното представителство към сектора, ако този закон бъде приет. Трето важно нещо е Наредбата за водно-спасителната дейност. Тя е приета от Министерски съвет на 7 април тази година. В нея са заложени много изисквания, за които секторът все още не е готов. Не говорим за това дали са адекватни, каква е целта. Молбата на сектора е, ако е възможно, изпълнението на тази наредба да се забави до края на годината. Разбира се, това ще създаде правен казус, защото тази наредба е приета, а предходната вече няма действие, каза министърът и допълни, че ще обсъди темата със служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Милошев каза още, че очаква възнагражденията в туристическия сектор в страната да бъдат повишени с около 20% на всички нива в сектора.

Евтим Милошев отива на крака при бизнеса на Черноморието, за да провери готовността му за летния сезон

„Туризмът се бори за работници от трети страни, защото тук няма достатъчно хора, които искат да работят в този сектор. Добрата новина е, че за поредна година ще има повишаване на възнагражденията. Сезонната работа е нещо, което е важно за сектора“, добави служебният ресорен министър.

В Слънчев бряг той добави, че се очаква ръст в броя на туристите през тази година.

Очакваме ръст от около 15 на сто на туризма в България. Армения, Косово и Узбекистан са новите пазари, които очакваме да видим по българското Черноморие. Очакваме ръст на пазар Великобритания около 15-20 на сто. Заради войната в Близкия изток се очакваше, че израелските туристи няма да дойдат в България, но в крайна сметка вече имаме резервации, така че очакваме туристи и от Израел, допълни министър Милошев.  

Днес той е провел работни срещи с представители на общини от Южното Черноморие, на които е обсъдена готовността на местните власти, институции и бизнеса за предстоящите летен туристически сезон. Тази вечер министър Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър ще участва в церемония по връчване на награди за победителите в Националното състезание по професии 2024, чийто символичен домакин е Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна.

На 26 и 27 април Милошев ще бъде в градовете Велико Търново и Търговище, като фокусът на срещите му там ще бъде поставен върху развитието на регионите и културно-историческия туризъм. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
1026 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2024.05.25 | 07:01

9
❤️ Г­о­­р­­­е­­­щ­­­и­ ­­м­­о­­­м­­и­­­ч­­е­­­т­­а­­ ­­в­и­­­ ­­­о­ч­­а­­­к­­в­­а­­­т ­­-­­ X­­­1­­­8­­.­­­F­­­U­N
Снежко Снежев

2024.04.25 | 22:08

8
Пендел, запрятай ръкави и крачоли, и си изкарай сам заплатата, търмък прост:)))!
Снежко Снежев

2024.04.25 | 22:07

7
Дано да ги намерите... баламите:)))!
шиши

2024.04.25 | 20:50

6
да дават 3000 лв дали няма да има хора боклук
СЛАВА УКРАИНЕ

2024.04.25 | 20:27

4
целото ЛА И НоМорие пред фалит.. схте отида това лиато д асе ис е ра в некои мол и пред кметсвото на ВАРНА както правиа всека година Ползу ПРо СИА ..

2024.04.25 | 20:42

5
Излъгали са те ,зеленски бе се друса с това.....
БАНКАИНСКИ ИНФАНТИЛЕН Д Е Б И л

2024.04.25 | 20:26

3
е как д аи ма бе ео л и го френ кУх.. фасхтаите се с славуцата по едни престилки и поцхваите да сервирате на .. АММАлигите.. буХАХАХХАХАХАААААААААА

2024.04.25 | 20:04

2
Търси,търси то сезона отминава
баба гицка

2024.04.25 | 19:56

1
богатите хотелиери да се научат да плащат и ще си намерят кадри

Добави коментар

Водещи новини