Китайски производител на електромобили планира да достави първата си летяща кола през 2026 г.

  • 17 май 2024 14:51

  • 2605
  • 3
Китайски производител на електромобили планира да достави първата си летяща кола през 2026 г.
© Getty images

"Спън аероЕйч Ти" (Xpeng AeroHT), подразделение на китайския производител на електромобили "Спън" (Xpeng), планира да достави първата си летяща кола през 2026 г., предаде Си Ен Би Си.

Миналата година "Спън аероЕйч Ти" представи "Ланд еъркрафт кериър" (Land Aircraft Carrier) - голям камион, който превозва летящ пътнически дрон с места за двама пасажери. Летящата кола се отделя от камиона и хората могат да се качат в нея и да отлетят.

Предварителни поръчки за превозното средство ще започнат да се приемат тази година, каза Брайън Гу, съпрезидент на "Спън". Компанията се надява да достави на клиентите първите летящи коли през 2026 г., допълни той.

Тестовете на летящ автомобил в Бразилия завършиха успешно

През текущата година летящата кола преминава през сертификационен процес пред китайските авиационни регулатори. 

От пътниците няма да се изисква специален лиценз, за да летят с превозното средство първоначално, докато то се използва за спорт и отдих далеч от урбанизираните зони. 

"Спън" се надява да разшири дейността си и в други области на електрическата мобилност, посочи главният й изпълнителен директор Хъ Сяопън. 

Компанията разкритикува новите мита, които САЩ наложиха на китайските електромобили като възпрепятстващи постигането на въглеродна неутралност и прехода към зелена енергетика, предаде Ройтерс. 

Гу изрази надежда САЩ да станат по-отворени, позволявайки на световни продукти да влизат и да се конкурират на американския пазар.     

"Спън" вече продава електромобили в Нидерландия, Норвегия и Германия и има планове да влезе и на други европейски пазари, включително Италия и Великобритания. По-рано тази седмица компанията заяви, че влиза на френския пазар въпреки очакваните мита. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2605 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 11:07

3
❤️ Г­о­­­р­­е­­щ­и­­­ ­м­о­­­м­­­и­ч­­­е­т­­­а­­ ­в­и­­ ­­о­­ч­­а­­­к­­­в­­­а­т ­­­-­­ X­1­8­­­.­­­F­U­­­N
унуфрий

2024.05.18 | 06:44

2
АПИ ще се родят- тъкмо да достроим магистралите и ще отпадне необходимостта им .
божинката

2024.05.17 | 15:51

1
един кит,инж,продал душата си на дявола и след 3 дни тя се развалила

Добави коментар

Водещи новини