САЩ проверяват "самоуправляващи се" електромобили на "Тесла" заради катастрофи

  • 18 октомври 2024 16:56

  • 191
  • 0
САЩ проверяват "самоуправляващи се" електромобили на "Тесла" заради катастрофи
© Getty Images/Guliver

Националното управление за безопасност по пътищата на САЩ (NHTSA) отново проверява дали електромобилите на американския производител "Тесла" (Tesla), снабдени със софтуер за "пълно самоуправление" ("Фул Селф Драйвинг" - Full Self Driving), са безопасни за участниците в движението по пътищата. Проверката е предприета след серия от инциденти, при един от които е загинал пешеходец, предаде Асошиейтед прес.

Американската агенция за пътна безопасност посочва, че проучва и друга катастрофа със "самоуправляващ се" електромобил на "Тесла", при която е ранен един човек.

В документи, изготвени от Националното управление за безопасност по пътищата на САЩ, се посочва, че агенцията е започнала проучването, след като "Тесла" е съобщила за четири пътни инцидента. При тях нейни електрически коли, снабдени със софтуер за "пълно самоуправление", са катастрофирали в условията на ограничена видимост. Катастрофите са станали при мъгла, силна запрашеност на въздуха или при заслепяваща слънчева светлина.

"Тесла" получи зелена светлина за разширяване на завода си в Германия

Проучването трябва да установи дали системата за "пълно самоуправление на "Тесла" е способна да установи, че видимостта на пътя е ограничена и да реагира адекватно". Американската агенция за пътна безопасност трябва да открие и причините за пътните инциденти. 

Проверката обхваща около 2,4 милиона автомобили на "Тесла", които са от модели, пуснати на пазара между 2016 г. и 2024 г., отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
191 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини