Тестовете на летящ автомобил в Бразилия завършиха успешно

  • 15 май 2023 22:30

  • 1878
  • 1
Тестовете на летящ автомобил в Бразилия завършиха успешно
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Мечтата за летящ автомобил се приближава с една стъпка до реалността след успешни изпитания на прототип в аеродинамичен тунел в Бразилия, съобщва БТА.

Футуристичното превозно средство е разработвано от бразилската стартъп компания „Ийв холдинг“ (Eve Holding), която е производител на електрически самолети.

„Ийв“, контролирана от производителя на самолети „Ембраер“, обяви, че очаква да започне търговска експлоатация на своя напълно електрически модел през 2026 г.

Японци разработват летяща кола, която да запали олимпийския огън през 2020 г. (видео+снимки)

Концепцията, наречена „Електрически самолет за вертикално излитане и кацане (eVTOL), придоби популярност и като „летящото такси“.

Приключилите тестове в аеродинамичен тунел се считат за ключови за сертифициране от регулаторните органи, както и за бъдещото производство и продажби на купувачи по целия свят.

„Информацията, която получихме по време на тази фаза ни помогна да доусъвършенстваме техническите решения на концепцията, преди да се ангажираме с производствения процес“, каза Луис Валентини, технологичен директор на фирмата.

Компанията очаква да приключи избора на основните доставчици на оборудване през първата половина на тази година и да започне изграждането на първия си пълномащабен прототип през втората половина. Допълнителни тестове са планирани за 2024 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1878 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.15 | 22:49

1
Един мармот и тн

Добави коментар

Водещи новини