Ахмед Мерчев отговори на хейтърите: Това е базов, предпроизводствен прототип

  • 16 октомври 2024 21:32

  • 1730
  • 9
Ахмед Мерчев отговори на хейтърите: Това е базов, предпроизводствен прототип
© Facebook

Сега към една новина, която взриви социалните мрежи - оригинално изобретение или плагиатство, истински или бутафорен е хиперавтомобилът на младия инженер Ахмед Мерчев. Моделът, произведен в родопското село Слащен, беше представен официално в края на миналата седмица - с обещанието, че може да развива над 580 километра в час. Много хора подкрепиха младия инженер, а други се усъмниха във възможностите на колата.

Хиперавтомобилът е картонен макет; защо колата няма стъкло; логото е крадено; формата е взета от друг модел спортна кола – интернет се напълни с най-различни констатации и въпроси около супер колата на инж. Ахмед Мерчев. И той обяснява – представил е базов - предпроизводствен прототип на автомобила.

"Ползата за нас от началния прототип беше да пробваме базовите технологии и да разполагаме с матрица за екстериора на колата, така че този начален прототип, въпреки че е функционална кола, няма да бъде раздвижван до максимална скорост", обясни инж. Ахмед Мерчев пред БНТ.

Първият български хиперавтомобил предизвика фурор на представянето си

Суперколата от бъдещето развива 580 км/ч и ще се произвежда в родопско село.

Хиперколата не е тествана на писта, но Мерчев е убеден в начинанието, което са си поставили – хиперколата да е с мощност 2 221 конски сили и да развива над 580 км/час.

"За всичко, което сме показали като разработки и сме заявили като параметр,и сме провели обстойни инженерни симулации, така че сме изцяло уверени в параметрите, които сме заявили, въпреки че звучат фантастично и не са постигани все още от друг... Скоро ни предстоят първите тестове на писта, а междувременно вече сме започнали с първите първоначални тестове в рамките на периметъра на самата ни фабрика", каза инж. Мерчев.

Въпреки че колата много прилича на друг модел спортен автомобил, инж. Мерчев твърди, че не са я копирали.

"Те най-много се доближават до нашата визия, до това как би изглеждала една хиперкола с остри ръбове, с агресивни форми. Да, приличат си, ние сме се вдъхновили от него, но абсолютно всяка форма по автомобила си е наша, наша индивидуална форма", добави инженерът.

За логото на хиперавтомобила, което много прилича на това, използвано от американска фирма за видеоигри, инж. Мерчев обясни, че марките се регистрират по класове - той притежавал патент да използва логото върху коли, американската фирма – върху компютри.

"Преди години заведоха в европейското патентно ведомство иск срещу нас. Европейското патентно ведомство излезе категорично със становище, че нямат право да се намесват в нашата дейност и категорично отхвърлиха исканията", каза още инж. Мерчев.

От финансови съображения базовият прототип на хиперавтомобила щял да остане без предно стъкло и с по-евтин волан и джанти, но те щели да бъдат коригирани при следващите три предпроизводствени автомобила, които в момента се произвеждали в базата в село "Туховища". Екипът ни не беше допуснат там.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1730 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Blues

2024.10.16 | 22:16

1
Аре бегай бе! От финансови съображения колата остава без предно стъкло?! Кола за стотици хиляди евра спестява от предно стъкло и волан?! И как ще я караш с 400км/час без стъкло?!
Помаците

2024.10.17 | 00:08

9
Могат и знаят всичко и са наи неосъзнатите хора
Гриша Ганчев

2024.10.16 | 23:19

6
Да върже с тел една тръба на покрива и да го продаде като танк на Зеленски. Един друг мошеник ще прави БМП край Бургас. До момента е произвел един, но внесен готов от китайски.
Вуте

2024.10.16 | 23:56

8
и ти си недорасъл като бункерната путя да те е.ба в захарното ДДс-петле!
Вуте

2024.10.16 | 23:54

7
Бре Ти да видиш, тц, тц предпроизводствен модел било, поточната линия е в село ФАНИМЕЗАК.УРО. ашкулсун, машшалаах меемеде!
Учиндолеца

2024.10.16 | 23:12

5
Това родопско чудо е инвалидна количка за сакати старци като мен.

2024.10.16 | 23:04

4
Това е турски тертип. Зетя на ердоган всеки месец показва нов хиперзвуков самолет от шесто поколение. А една балканска държава дори си купила хартиени самолети.
Ха, ха, ха

2024.10.16 | 23:03

3
ИБАНИЯ ОЛИГОФРЕН ФОРУМЕН ПЛЪХ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО Е ГАДЖЕ НА ДРУГ АХМЕД, КАЗВА СЕ АХМЕД МУСА И БЛАЖЕВ СЕ Е ВОЗИЛ НА РЯЗАНИЯ МУ БУЙ.
спепок

2024.10.16 | 22:43

2
Тоя е ВЕЛИК ... мошеник. Окраде инвеститорите и насреща няма а им сглоби и каруца. Тоя измислен "инженер" нека първо научи какво е прототип. Във всички случаи това НЕ Е бутафорен модел от талашит...

Добави коментар

Водещи новини