В Германия 20% от новите регистрирани автомобили са електрически

  • 04 август 2023 19:12

  • 1197
  • 4
В Германия 20% от новите регистрирани автомобили са електрически
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Напълно електрическите автомобили бързо си проправят път на германския пазар и вече представляват около 20 процента от всички новорегистрирани коли в страната. Това сочат данни на германската Федерална служба за автомобилен транспорт (Federal Motor Transport Authority - KBA), цитирани от ДПА. 

През юли са били регистрирани над 48 000 нови изцяло електрически автомобила , което е повишение с 60 на сто спрямо същия месец на миналата година.

Екозащитници и любители на електрическата мобилност бързо възприемат електромобилите, но според ново проучване на консултантската компания "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC) електрическите модели започват да се конкурират с традиционните дори за обикновените купувачи на масовия пазар. 

Автомобилостроителите в момента се борят за пазарен дял при продажбите на електромобили, особено в по-високия ценови сегмент, заради което някои предлагат значителни ценови намаления в опит да привлекат купувачи. 

Според проучването на "ПрайсуотърхаусКупърс" средната отстъпка за електромобил в премиум сегмента е нараснала с една четвърт до 14 процента между юни и юли. В средния ценови сегмент средната отстъпка се е увеличила с една трета до 11 процента.  Наблюдава се обаче и скептицизъм дали високото търсене на електромобили ще продължи дълго. 

Имат ли бъдеще електрическите коли и ще се стигне ли до забрана на дизеловите?
  
За търговските клиенти електромобилите ще станата "значително по-малко привлекателни", след като на 1 септември приключи германската схема за значителни субсидии, посочва Константин Гал, управляващ партньор в консултантската компания И Уай (EY).

Търговски клиенти правят 68 процента от новите регистрации на електромобили в Германия. 

Като цяло данните за автомобилните регистрации сочат, че пазарът за нови автомобили в Германия нараства значително, но все още е под нивата, отчитани преди пандемията. През юли в страната са били регистрирани общо 243 277 нови пътнически коли, което е скок с 18 процента спрямо същия месец на 2022 година. Спрямо първите седем месеца на предпандемичната 2019 г. обаче новите регистрации са с 25 процента по-малко, според Германската асоциация на автомобилната промишленост - Фау Де А (VDA), отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1197 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Рангел

2023.08.06 | 18:38

4
Електрическите автомобили са прескъпи електрокари. Питам се къде ще изхвърляме изгорелите акомулатори, които са като атомни бомби?
кочо

2023.08.06 | 09:20

3
изкуфетяване
Lissa

2023.08.05 | 02:17

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства --- Xmiss.pw

2023.08.04 | 21:23

1
Германците са и д и и о ти. Две световни войни тежат на тяхната съвест.

Добави коментар

Водещи новини