Във Великобритания зареждане на електрическа кола ще е по-скъпо от пълен резервоар с бензин

  • 31 август 2022 14:32

  • 2640
  • 2
Във Великобритания зареждане на електрическа кола ще е по-скъпо от пълен резервоар с бензин
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Ще стане ли скоро зареждането на електромобил по-скъпо от пълен резервоар с бензин? Допреди няколко години това беше в сферата на невъзможното, но сега, с вдигането на пределните цени за енергията във Великобритания от 1 октомври, електричеството силно ще поскъпне, коментира специализираното издание auto-moto.com, цитирано от БТА.

Новата максимална цена, която доставчикът на ток и газ може да изисква от едно британско домакинство, нараства с 80 на сто. Това силно ще увеличи сметките на потребителите, но ще се усети и от притежателите на електромобили.

Ловешките електромобили ще са сред най-достъпните на световния пазар

Според публикация на "Глазгоу лайв" (Glasgow Live) цената за едно зареждане на електрическа кола в някои случаи може да надвиши тази за напълване на резервоара с гориво. 

Шотландското издание се позовава на проучване на британската застрахователна компания Ар Ей Си (RAC), според което цената за цялостно зареждане на електромобил с батерия от 64 киловатчаса ще стане 33,80 британски лири (39,60 евро) спрямо 18,37 лири (21,50 евро) в момента.

Цените на обществените зарядни станции ще скочат от 50 пенса за киловатчас (0,60 евро) до 86 пенса за киловатчас (1,01 евро). Това ще направи по-скъпи пътуванията на дълги разстояния за притежателите на електромобили отколкото за собствениците на коли с двигатели с вътрешно горене.

Няма да бъдат пощадени и онези, които ползват електрическата си кола само за да ходят на работа и обратно, като я зареждат вкъщи. Пълно зареждане на електрически СУВ със стандартен семеен размер ще струва с 84 процента повече от 1 октомври, отбелязва Род Денис, говорител на застрахователната компания, извършила проучването.

ЕС се противопоставя на помощите за купуване на електромобил в САЩ

Като конкретен пример Ар Ей Си посочва колко ще струва зареждането на "Ягуар ай-ПЕЙС (Jaguar i-PACE). Модел с двигател с вътрешно горене ще измине 400 км за 50 лири (58,60 евро). При електрическия модел цената може да скочи до 99 лири (116 евро) за същото разстояние. Това прави почти двойно по-висока цена.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2640 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Kuku

2022.09.12 | 10:05

2
Какви са тия глупости?!? В момента се зареждат безплатно навсякъде във UK.
АА

2022.08.31 | 16:23

1
Скоро и у нас...

Добави коментар

Водещи новини