Най-голямата електрическа компания в Гърция планира да купи Енел Румъния

  • 26 октомври 2022 11:01

  • 288
  • 1
Най-голямата електрическа компания в Гърция планира да купи Енел Румъния
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Държавната енергийна компания (PPC) на Гърция подготвя важен ход за експанзия на енергийния пазар, планирайки покупката на 70 процента от филиала на италианската група Енел (Enel) в Румъния, съобщава новинарският сайт Зиаре, позовавайки се на публикация в изданието Profit.ro.

Меморандум за разбирателство вече е подписан между двете големи групи PPC и Enel, като споразумението се оценява на 1,3 милиарда евро в собствен капитал и 70 процента, представляващи дълговете на филиала, включително заеми. Стойността на цялата компания Енел Румъния се оценява на 1,8 милиарда евро, отбелязва изданието.

Според плана PPC се очаква да плати 300-400 милиона евро в брой, а с останалата част от сумата да покрие дълговете на Енел Румъния.

Държавната енергийна компания (PPC) е най-голямата компания за електроенергия в Гърция, а Enel е гигант на световните пазари на електроенергия, газ и възобновяема енергия, като оперира в повече от 30 държави по света и има обща инсталирана мощност от над 88 гигавата.  PPC управлява електроразпределителните мрежи на Гърция, както и почти 100 електроцентрали, отбелязва сайтът.

Цената на природния газ за битови нужди в Гърция е 11 евроцента за киловатчас

През май тази година след тримесечни загуби в Румъния от 154 милиона евро финансовият директор на Енел Алберто Де Паоли заяви, че правилата за поставяне на таван на цените и за тарифите за дистрибуция в Румъния "засягат сериозно" резултатите на компанията в тази страна.

"Няма смисъл да инвестираш в една изключително наказателна среда", заяви Де Паоли в отговор на въпрос дали регламентите в Румъния биха могли да засегнат присъствието на групата в страната.

Калина Христова
288 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.26 | 13:41

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини