Проф. Генчо Начев: Трябва да има реално остойностяване на медицинските услуги

Нова телевизия
share

Никой не може да каже и да докаже много или малко са парите за здраве в момента. За да стане това, трябва да има реално остойностяване на медицинските услуги, каквото в момента няма. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. Генчо Начев по повод вариантите, предложени от здравното министерство, за въвеждане на допълнително здравно осигуряване.

Реформата трябва да започне, след като бъде направено такова остойностяване. Тогава ще знаем каква е реалността. На базата на тази реалност и знаейки какви са възможности на гражданите, на държавата, ще знаем какво да направим на базата на факти. Сега знаем какво плаща Касата, което в много случаи е под себестойността на тази услуга, заяви проф. Начев.

Хубаво е да се питат и застрахователите имат ли готовност да поемат този ангажимент към обществото, добави той.

По думите му, не трябва да бъркаме парите за здравеопазване с качеството. В България никой не прави контрол на качеството. Контролът на качеството е обект на съсловието. То трябва да каже къде лечението е извършено адекватно и къде не, и да посочи мерките, които трябва да се вземат, заяви проф. Генчо Начев.

Водещи новини

Още новини