Опитаха се да убият сръбски политик в Косово

  • 06 май 2024 15:36

  • 1672
  • 3
Опитаха се да убият сръбски политик в Косово
© Getty images (архив)

Заместник-министърът на общностите и завръщането в правителството на Косово Радоица Радомирович съобщи, че в град Лепосавич, Северно Косово, е извършен опит за убийство на косовския сръбски политик Марко Ябланович, съобщи вестник „Коха диторе“, цитиран от БТА.

Според Радомирович покушението се е провалило заради засечка на оръжието на нападателя. Няма ранени или пострадали.

Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“.

Новината за опита за убийство беше потвърдена и от заместник-директора на полицията за Северно Косово Ветон Елшани, който съобщи, че инцидентът е станал след полунощ на 5 май, а случаят се разследва.

В днешния си 24-часов доклад косовската полиция даде детайли за опита за убийство, като се позова на показанията на самия Ябланович. Косовският сръбски политик е заявил пред полицията, че маскиран човек с огнестрелно оръжие се е приближил до него, докато е влизал в заведение и е опитал да стреля по него без успех.

Заместник-министърът на общностите и завръщането в правителството на Косово обвини Белград, че стои зад опита за убийство.

„Няма съмнение, че зад атентата срещу Марко Ябланович стои режимът в Белград“, написа в публикация в социалните мрежи Радомирович.

Хиляди се простиха с Оливер Иванович в Белград (видео)

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на бившата си област Косово. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС.


 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1672 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ох,

2024.05.07 | 02:33

3
дано, час по-скоро. Да видите Путин как ще се насере яко разтегнат на два фронта.
ИЗВЪНРЕДНО !!!

2024.05.06 | 20:58

2
Ескалацията във войната в Украйна към директна конфронтация между Русия и НАТО наскоро премина на друго ниво: британският посланик Найджъл Кейси в Москва му каза, че „Ако Украйна използва британски ракети, за да атакува руска територия, всички британски военни съоръжения във и извън Украйна ще бъдат прекратени. ударени от руските въоръжени сили“! Нека припомним, че сега „руска територия“ е освен Крим, който се присъедини към Руската федерация през 2014 г., и регионите на Нова Русия (Луганск, Донецк) и Запорожие, Херсон, които се присъединиха към руската територия чрез референдум, независимо дали западните страни и техните съюзници не признават това. От външния вид и стила на британския посланик при заминаването му изглежда, че са дадени конкретни британски цели, които ще бъдат атакувани и основно фабриките на ВАе, които произвеждат крилатите ракети Storm Shadow, но също така и серия от други оръжия ще бъдат поразени.
и

2024.05.06 | 18:01

1
дългата ръка на Русия.

Добави коментар

Водещи новини