Водещите новини! Празникът на Българската армия. НАТО е готов да се намеси пряко във войната в Украйна. Русия ще проведе учение с тактически ядрени оръжия (и още…)

  • 06 май 2024 19:18

  • 1701
  • 0
Водещите новини! Празникът на Българската армия. НАТО е готов да се намеси пряко във войната в Украйна. Русия ще проведе учение с тактически ядрени оръжия (и още…)
© Freepik/Pixabay/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 6 май   

 

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес в Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, Гергьовден, на пл. „Свети Александър Невски".

Денят на храбростта: празникът на Българската армия бе отбелязан с водосвет на бойните знамена и три прелитащи МиГ-29

***


В края на тържествения водосвет над небето на София прелетяха три изтребителя МиГ-29. Те излетяха около 10.05 ч. от летището в Пловдив.

На 250 м височина с 600 км/ч: Изтребители МиГ-29 прелетяха над столицата

***


Алиансът е готов да се намеси пряко във войната в Украйна, ако Русия пресече една от две червени линии, съобщава италианският в. "Република", цитиран от Укринформ и УНИАН.

"За пръв път от началото на войната НАТО определи, по много поверителен начин и без официални изявления, две червени линии, след пресичането на които може да се стигне до пряка военна намеса в конфликта в Украйна", пише италианското издание.

La Repubblica: НАТО е готов да се намеси пряко във войната в Украйна, ако Русия пресече една от две червени линии

***


Русия ще проведе в близко бъдеще военно учение, което ще включва отработване на употребата тактически ядрени оръжия, предадоха Франс прес и Ройтерс, като цитират руското министерството на отбраната.

Министерството уточни, че учението е наредено от президента Владимир Путин. То ще провери готовността на нестратегическите ядрени сили за изпълнение на бойни мисии. Ученията ще включват отработване на подготовката и разполагането за използване на нестратегически ядрени сили.

Русия ще проведе учение с използването на тактически ядрени оръжия

***


„Никога не можах да намеря отговор на въпроса защо в Китай се действаше толкова прекомерно строго още веднага, което за мен значеше, че има нещо недоизказано, нещо, което не знаем и че трябва да бъдем много радикални в мерките си“.

„За първите месеци, докато действаше активно оперативният щаб, ние имаме най-ниска смъртност в света. Когато настъпи разнобой и се намесиха политиците, нещата станаха доста неуправляеми и за съжаление излязохме от тази пандемия втори по смъртност в света след Перу“.

Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19, защо в Китай се действаше толкова строго?

***


"Реформаторски настроеният бивш министър-председател на балканската държава Николай Денков предупреждава за опасността „други държави“ да се опитват да контролират правителствата в България предвид важната роля, която тя скоро ще играе в транзита на газ за Европейския съюз, написа испанският журналист Марк Маргинедас в EL PERIÓDICO, съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната"

В продължение на девет месеца, проевропейската коалиция Продължаваме промяната е начело на трудно коалиционно правителство в България, подкрепяно от други две партии, чиито лидери са свързани с корупция. В интервю за EL PERIÓDICO бившият министър-председател обосновава споделянето на изпълнителната власт, разказва за реформите в рамките на своя мандат и предупреждава за нарастващия интерес на „други“ сили, т.е. на Русия, да контролира от задкулисието вземането на решения в София, като се има предвид ролята на страната като транзитна точка за газ към ЕС.

Николай Денков пред испанска медия: Геополитическото значение на България нараства

***


Председателят на ДПС Делян Пеевски знаково повежда листата на Движението в Кърджали

***


"Днес е Гергьовден - един от най-светлите християнски празници и ден на храбростта.  Честит имен ден на всички именници! Честит празник на българската армия!", това написа в профила си във Фейсбук съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков.

"Отново съм със семейството си на плаж "Корал" и се радваме на майското слънце.  Въпреки че на много тази тема омръзна, тя е добър пример какво означава смелост и храброст в днешния ден и какво не", добави той.

Кирил Петков отбеляза Гергьовден на плаж Корал

***


Украйна разкритикува плановете на Русия да проведе учения с тактически ядрени оръжия, наричайки това "изнудване", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано днес руското министерство на отбраната съобщи, че ще има такива маневри в близко бъдеще. "Обявените тактически ядрени учения ще бъдат в отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна", обясни след това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украйна за обявените от Русия тактически ядрени учения: Изнудване

***


Френският посланик в Москва също бе извикан днес в руското Министерство на външните работи, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Русия призова френския и британския посланици в Москва

***


Полша желае "възможно най-добри отношения с Америка, независимо кой е на власт", заяви вчера полският министър на външните работи Радослав Шикорски по време на посещение във Вашингтон, предаде Ройтерс, позовавайки се на полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

"Няма да повторим грешките на нашите предшественици, като заложим всичките си чипове на един цвят", заяви вчера Шикорски, цитиран от ПАП.

Полша не иска да повтаря грешките си: желае "възможно най-добри отношения със САЩ, независимо кой е на власт"

***


Заместник-министърът на общностите и завръщането в правителството на Косово Радоица Радомирович съобщи, че в град Лепосавич, Северно Косово, е извършен опит за убийство на косовския сръбски политик Марко Ябланович, съобщи вестник „Коха диторе“, цитиран от БТА.

Опитаха се да убият сръбски политик в Косово

***


Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси пристигна днес на посещение в Иран, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на местни медии.

Гроси ще обсъди с представители на иранските власти ядрената програма на страната. Той ще участва в ядрена конференция и ще се срещне "с най-високите представители на ядрената програма и на политическите власти" в Иран, съобщиха иранските агенции Мехр и ИСНА, цитирани от АФП.

Шефът на МААЕ пристигна на посещение в Иран

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1701 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини