Таня Андреева: Новият здравен модел трябва да намали административната тежест

  • 27 септември 2018 08:49

  • 4175
  • 0
Таня Андреева: Новият здравен модел трябва да намали административната тежест
©

Българското здравеопазване е недофинансирано. Във всички случаи ще се наложи да се вложат нови пари в системата на здравеопазването. Прави чест на министъра, че е решил отнякъде да започне. Това каза зам.-шефът на Български лекарски съюз д-р Николай Брънзов в ефира на БТВ.

„И в двата модела има недостатъци. Това не е ресторант с готово меню, става въпрос за сериозни и кардинални неща. Надявам се проблемите да бъдат решени“, допълни д-р Брънзов.

„С новия здравен модел, който изготвят от здравното министерство, трябва да се намали и административната тежест, защото заради подготовката на документи, разговори с пациенти за цени и тн., лекарите не могат да си вършат работата“, каза бившият здравен министър Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския.

„В момента всеки един от нас се осигурява към НЗОК. От друга страна съществуват фондове за доброволно здравно осигуряване. Всеки един от нас има една задължителна застраховка от 8%, която дели с работодател, и една по желание. Предлагат ни тази здравна застраховка да продължи да съществува и всеки сам да избере в равни условия. Тристълбовият модел пък предвижа запазване на 8% вноска към НЗОК, задължителна застраховка към един трети фонд и една трета по желание, обясни Андреева.

„От пациентските организации сме доволни от новите предложения на МЗ. „Ще се вземат предимствата от единия модел и и предимствата от другия модел“, заяви Пенка Георгиева, председател на пациентската организация "Заедно с теб".

„Здравният модел се предвижда да започне едва през 2019 г. Сега плащаме много повече, отколкото ще плащаме след промяната на модел. Това предполага по-добър контрол“, каза председателят на пациентска организация "Заедно с теб" Пенка Георгиева. Тя изтъкна, че сега лекарският труд е недооценен.

Брънзов коментира, че при новия модел ще има 8 играча на масата. „Не мога да си представя тази административна тежест, която сега ни смазва, да се умножи по 8. Не може да се налага контрол от хора, които не разбират повече от мен“.


 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини