Одобриха обновена ваксина на "Пфайзер" срещу доминантен подвариант на Омикрон

Gettyimages
share

Регулатори от Европейския съюз са препоръчали да бъде одобрена обновената ваксина срещу доминантен подвариант на варианта Омикрон на коронавируса на американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" и неговия германски партньор "Бионтех", съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33001

Това би станала третата одобрена от ЕС ваксина на двете компании. Тя е предназначена за предотвратяване на заболяване от COVID-19 на възрастни и деца, като дозировката зависи от предишни ваксинации.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че комисията ѝ за лекарства при хората е препоръчала обновената ваксина за употреба при деца на възраст от 6 месеца до 4 години като част от първична серия от ваксинации с три дози и в зависимост от предишни ваксинации. Тя също така би могла да се прилага като единична доза при деца със завършен първичен ваксинационен курс срещу COVID-19 или прекарали заболяването, добавя комисията. Комисията препоръчва ваксинация с една доза на обновената ваксина за всички възрастни и деца на възраст над 5 години, независимо от предишни ваксинации.

САЩ настояват всички американци да си сложат нова бустерна доза ваксина срещу КОВИД-19 тази есен

Други производители на ваксини, сред които "Модерна" и "Новавакс", също са създали нови версии на ваксините си. "Пфайзер" и "Бионтех" са подали заявления за получаване на одобрение на обновената им ваксина и към Агенцията по храните и лекарствата в САЩ и очакват нейното решение в близките дни.

Предстои препоръката на Европейската агенция по лекарствата да бъде официално одобрена от Европейската комисия.

"Ваксината за този сезон е готова за изпращане веднага щом регулаторът вземе решение, така че хората в цяла Европа да могат да се предпазят по-добре от заболяването COVID-19", се казва в изявление на главния изпълнителен директор на "Пфайзер" Алберт Бурла.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33001

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини