Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19, защо в Китай се действаше толкова строго?

  • 06 май 2024 10:35

  • 4967
  • 22
© бТВ

„Никога не можах да намеря отговор на въпроса защо в Китай се действаше толкова прекомерно строго още веднага, което за мен значеше, че има нещо недоизказано, нещо, което не знаем и че трябва да бъдем много радикални в мерките си.“ Това каза генерал-майор проф. д-р Венцислав МутафчийскиВенцислав МутафчийскиВенцислав Методиев Мутафчийски е български лекар, офицер, генерал-майор, професор. Роден е на 20, началник на ВМА в предаването „Тази сутрин“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

„За първите месеци, докато действаше активно оперативният щаб, ние имаме най-ниска смъртност в света. Когато настъпи разнобой и се намесиха политиците, нещата станаха доста неуправляеми и за съжаление излязохме от тази пандемия втори по смъртност в света след Перу“, посочи ген. Мутафчийски.

Неочаквано: сп. Nature обяви, че правителството на САЩ манипулира данните за произхода на SARS-CoV-2

Според началника на ВМА всички трябва да си вземем поука от коронавирус пандемията.

„Кураж и смелост винаги ни трябват. Той се проявява не само в бойни мисии, но и в самото ежедневие. Нашите болници са отворени 24 часа и винаги се сблъскват с трудни ситуации, пациенти по спешност след тежки травми. По време на голямата пандемия имахме откази само от двама или трима колеги, които поради много заболявания се отказаха да влязат в тази среда и аз ги разбирам, но повечето не отказаха, което е проява на истинска смелост и кураж. Мисля, че го има уважението към лекарите и по-голямата част от българите са благодарни на своите лекари“, посочи генерал-майорът.

Той отбеляза, че с всяка изминала година ваксинацията спада и то за смъртоносни заболявания като например детският паралич, което е много фатално за в бъдеще.

В Деня на храбростта и празника на Българската армия главният лекар на въоръжените сили на България проф. д-р Мутафчийски коментира какво е да бъдеш военен лекар. „Освен че трябва да бъдеш добре изграден специалист като лекар, ти трябва да притежаваш и различни качества, за да бъдеш военен лекар – най-малкото трябва да осъзнаваш каква е твоята мисия, на какво си се обрекъл. Затова искрено се вълнувам, когато застана пред нашите курсанти, които са положили клетва пред знамето да служат на родината, да отдадат живота си. Те изучават и военните науки, и медицина, което е изключително трудно“, отбеляза той.

Смелостта да бъдеш военен лекар

Въпреки трудностите професията военен лекар е много желана и курсовете са абсолютно запълнени.„С всяка изминала година приемният бал става все по-висок, става по-голям процентът на децата, написали военен лекар на първо желание, което е абсолютно осъзнато желание. Има голям интерес, както и към военно-медицински сестри. Децата се интересуват най-вече от това какво е усещането да си на мисия, какви са предизвикателствата“, каза генерал-майор Венцислав МутафчийскиВенцислав МутафчийскиВенцислав Методиев Мутафчийски е български лекар, офицер, генерал-майор, професор. Роден е на 20.

Двама български лекари в момента са част от задгранични мисии – единият е Косово, а другият – в Босна. „Човек без вяра не може да извършва нашата дейност. Ние непрекъснато се уповаваме на нашия професионализъм, но в критични моменти, разбира се, вярата е с нас. Така учим и нашите курсанти – че трябва да бъдат много добре подготвени да извършват действията на бойното поле, но ги учим, че трябва да бъдат с вяра. Трябва да има вяра, вдъхновение и много труд“, категоричен е проф. д-р Мутафчийски.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Павлова
4967 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Ххх

2024.05.14 | 16:48

22
Тоз продължява да бълва змии от устата , не те ли е срам, та вие медиците избихте толкоз народ , хубаво че тук в България не се довериха на ваксите че тогаз щеше да е пълно с инвалиди

2024.05.06 | 12:03

9
Ген.Мутафчийски,в момента знаете ли колко хора съдят ФАЙЗЕР и АСТРА ЗЕНЕКА за многото странични ефекти от създадените от тях ваксини! ПРОВЕРЕТЕ!

2024.05.07 | 12:08

21
знае, знае, ама няма да си признае! щото офцете гледат мисирка и босфор тв!

2024.05.06 | 20:57

20
Точно така е !!!

2024.05.06 | 13:53

17
Трибунал за ковида! Щабаджиите на въжето! Този извратеняк да е първи!

2024.05.06 | 20:56

19
Ескалацията във войната в Украйна към директна конфронтация между Русия и НАТО наскоро премина на друго ниво: британският посланик Найджъл Кейси в Москва му каза, че „Ако Украйна използва британски ракети, за да атакува руска територия, всички британски военни съоръжения във и извън Украйна ще бъдат прекратени. ударени от руските въоръжени сили“! Нека припомним, че сега „руска територия“ е освен Крим, който се присъедини към Руската федерация през 2014 г., и регионите на Нова Русия (Луганск, Донецк) и Запорожие, Херсон, които се присъединиха към руската територия чрез референдум, независимо дали западните страни и техните съюзници не признават това. От външния вид и стила на британския посланик при заминаването му изглежда, че са дадени конкретни британски цели, които ще бъдат атакувани и основно фабриките на ВАе, които произвеждат крилатите ракети Storm Shadow, но също така и серия от други оръжия ще бъдат поразени.
явно е комплексиран от жена си

2024.05.06 | 14:08

18
Защо ходеше с Тиквата по магистралите? Защо вземаше хонорар от 30 хил. месечно? Защо някои новозавършили (Георгиева) специализират хирургия, а не са в поделения? Защо не каже, че смаз.ва всеки подчинен , който не споделя неговите разбирания?

2024.05.06 | 13:06

16
Който измисли толкова бързо ваксините той е пуснал и вируса чиста печалба.
к авал

2024.05.06 | 12:47

15
усттаа му пълн ас с перма
к авал

2024.05.06 | 12:47

14
ей боклук всички лооболатории бяха на сащ в украйна
ттв

2024.05.06 | 12:43

12
Ако човек все още се чуди как може да изглежда една подлога... Нека погледне този човечец...
Георги

2024.05.06 | 12:35

11
Боже, какви идиоти пишат тук!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини