Китай одобри първата инхалаторна ваксина срещу COVID-19

Facebook
share

Китайските регулаторни органи по лекарствата одобриха първата в света инхалаторна ваксина срещу COVID-19, произведена от базирания в Тиендзин производител CanSino Biologics, което повиши цената на акциите на компанията със 7% днес, съобщава "Дарик".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

Националната администрация за медицински продукти даде зелена светлина за ваксината за спешна употреба като бустер, съобщи компанията в изявление до Хонконгската фондова борса в неделя.

След съобщението акциите на компанията поскъпнаха с 14% днес сутринта, преди да затворят със 7,1% по-високо от началната си стойност.

Безиглената ваксина, която може да се съхранява и прилага по-лесно от интрамускулните инжекции, ще се прилага чрез пулверизатор, заявиха от компанията.

"Одобрението ще окаже положително въздействие върху резултатите на компанията, ако ваксината бъде закупена и използвана от съответните правителствени агенции", се добавя в изявлението.

Компанията не предлага подробности за това кога аденовирусната ваксина ще бъде предоставена за публична употреба. Няма публично достъпни проверени или рецензирани данни за ефикасността на новата ваксина.

В САЩ одобриха актуализираните Covid ваксини на Pfizer и Moderna за Омикрон

Учени от няколко държави, включително Куба, Канада и Съединените щати, също изпробват инхалаторни ваксини срещу COVID-19.

Досега Китай е одобрил осем други инжекционни ваксини, произведени на местно ниво от 2020 г. насам. Но администраторът по лекарствата в страната все още не е дал зелена светлина на чуждестранни ваксини, включително инжекции с иРНК, произведени от Pfizer/BioNTech или Moderna, които имат по-добри показатели за ефикасност в сравнение с други видове ваксини.

Китай е единствената голяма икономика, която се придържа към политиката на нулев COVID, което нарушава пътуванията и бизнеса. Длъжностните лица в цялата страна сега са подложени на натиск да ограничат локалните избухвания на вируса преди ключовата политическа среща следващия месец.

Южният технологичен център Шънджън, с над 18 млн. жители, наложи в събота блокиране на повечето части на града през уикенда, докато над 21 млн. души в югозападния мегаполис Чънду са подложени на масови тестове от понеделник до сряда.

В Китай са поставени над 3,4 млрд. ваксини, съобщи днес Националната комисия по здравеопазване, без да предлага подробности за процента на ваксинираното население.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини