Дани Каназирева разкри защо в Пловдив се отчита ниска заболеваемост от коронавирус

Булфото (архив)
share

В Пловдив се отчита ниска заболеваемост от коронавирус заради стриктното спазване на мерките от страна на гражданите и добрата организация на медицинския щаб.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Това каза на пресконференция на Областния медицински щаб областният управител Дани Каназирева. Ниската заболеваемост ни даде около 20 дни, в които да успеем да направим организация, да определим конкретни болници и да предотвратим възможността съмнителни случаи да имат контакт с останалите пациенти или персонал, допълни тя. Според нея най-добрата новина е, че за последните 8 дни са направени 1386 теста, а само един от тях е положителен. Това, по думите й е наложило в Пловдивска област да се настаняват пациенти с COVID-19 само в две болници - УМБАЛ "Св. Георги" и УМБАЛ "Каспела".

Всички останали болници ще са длъжни да имат изолирано помещение, където да бъде изолиран временно постъпващ пациент, за който лекарите считат, че има симптоматика и е съмнителен за COVID-19. Иначе всички болници могат да се върнат към нормалното си функциониране, но все пак в срок до 48 часа при покачване на заболеваемостта, те ще трябва да бъдат в готовност отново да приемат пациенти.

Само 6 нови случая на COVID-19 у нас, а 22-ма са излекувани

Общо 93 са регистрираните случаи в областта от 13 март досега, от тях 55 души са оздравели, 31 души са на домашно лечение, а 12 са хоспитализирани. Малка е вероятността да има втора вълна на епидемията от коронавирус през лятото, прогнозира проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св.Георги". Според него вече е ясно, че сме силно зависими от заболеваемостта в Западна Европа и другите държави. Ако лятото бъде горещо и сухо предполагам, че е много малко вероятно да има втора вълна, но е много вероятно през септември и октомври да има такава и затова е много важно да останем в готовност, коментира д-р Джамбазов, цитиран от БТА.
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини