Придържането към средиземноморска диета подобрява здравето на мозъка, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
Учени от американския Национален очен институт констатираха, че възрастните хора, които се придържат към въпросната диета, са с 45 процента по-малък риск от намаляване на когнитивните способности. "Невинаги обръщаме внимание на хранителния си режим. Нужно бе да установим как храненето влияе върху мозъка и очите", заяви експертката Емили Чю от института.
За целите на изследването Чю и колегите й проучили ефекта от 9 съставки в средиземноморската диета върху когнитивните функции. Средиземноморската диета включва консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, риба и зехтин, както и ограничена консумация на червено месо и алкохол. Умерената консумация на млечни продукти, пилешко, яйца и морски дарове също е ключ към средиземноморската диета.
Учените анализирали резултатите от две проучвания, които преценили ефекта от приема на витамини върху свързаната с напредването на възрастта дегенерация на макулата. Първото проучване обхванало около 4000 участници, част от които били засегнати от макулна дегенерация, а друга част - не, докато второто обхванало приблизително същия брой участници, които били засегнати от дегенерация на макулата. От участниците било поискано да попълнят въпросник, за да се разбере консумацията им на всяка от 9-те съставки в диетата през предишната година.
Оказало се, че участниците, които най-много се придържат към средиземноморската диета, са с най-малък риск от намаляване на когнитивните им способности. Голямата консумация на риба и зеленчуци изглежда има защитен ефект - 10 години по-късно участниците във второто проучване, които редовно консумирали риба, били с най-малко ниво на намаляване на когнитивните способности. "Що се отнася до когнитивните функции, различията между придържалите се най-много и най-малко към средиземноморската диета все пак са малки", отбелязват авторите на изследването.
Резултатите от него са публикувани в Alzheimer's and Dementia.