Оцветителите в храната ни правят агресивни

share

Оцветителите, които се използват в храните у нас, са разрешени за употреба в ЕС.

Това са съставки от естествен и изкуствен произход, които се ползват за оцветяване. Дали е правилно, или не, е друг въпрос. Но според Европейската комисия е безопасно. Това обясни пред "Телеграф" Асен Ненов - експерт по храните.

Той стана известен с твърдението, че се ползват бръмбари за оцветители в луканките. Ненков обаче обясни, че е бил цитиран неправилно. "В най-различни продукти се използват тези оцветители. Трябва да се види конкретният продукт, за да се каже дали е вложено, или не. Оцветителите, за които се смята, че предизвикват хиперактивност, са азобагрилата", поясни експертът.

"В Европа има натиск за преосмисляне на влагането на азобагрилата, особено в продукти за деца като дъвки, сокове, бонбонки и др. Има зелено, червено оцветяване с азобагрила", добави той.  Ненов посъветва потребителите внимателно да четат етикетите.

Според него понякога има кампании, които преекспонират злокобни неща, които невинаги са верни. Така например не всички Е-та са толкова опасни.

"Проблемът е основно в имитиращите продукти. Това са ерзац продукти, които имитират някакви други храни. Човек се заблуждава, че това е нещо, което може да приема като храна", посочи експертът.

По същия начин безалкохолните и газираните напитки съдържат само вода, оцветител, подсладител и аромат и в тях всъщност няма нищо естествено. Добрата новина е, че има потребители, които все по-активно търсят информация за храната. Интернет и социалните мрежи улесняват процеса.

Водещи новини

Още новини