-
06 юли 2012 07:34
- 1589
- 0
Основният критерий при покупката на хляба при българите е цената, това заяви в предаването "Добро утро, България!" Ростислава Павлова, експерт по добавки в хляба.
През последните години изключително много популярни станаха протеиновите диети, които изключват хляба. Това също намали потреблението, разказа Павлова. Изхвърлянето на хляба от ежедневното меню обаче специалистът определи като грешка, тъй като хлябът е една от най-балансираните храни и съдържа много полезни вещества. Той като цяло е полезен и традиционно е присъствал на трапезата на българина, а българите винаги са изглеждали добре. Напоследък хората у нас напълняват, но причината не може да се търси в хляба, тъй като консумацията му намалява. Просто хората се хранят с прекалено много мазнини и месо, обясни Павлова.
Хората харесват основно ръчния хляб, след това е селският, а на последно място е индустриалният, т.нар заводски, каза специалистът. Това се дължи на специфичните вкусове и аромати на продуктите. Набухватели обаче в хляба не се използват, тяхното приложение е в сладкарството. Еластичността на насъщния е резултат от подобрители, които съдържат витамин С и комплекс от ензими, извличани от растения или микроорганизми. Те не се създават чрез синтетичен синтез, обясни експертът. Павлова разказа, че в цялата човешка история се е използвал подобрител при изготвянето на самуните. Традицията в България била използването на свинска мас.
Павлова призова хората да не бъркат "подобрители" с "консерванти". В хляба няма консерванти, тъй като той е бързооборотна стока. Оцветители също не се прилагат. Специфичният цвят се получава от песен малц.
По думите на представителя на Агенцията по безопасност на храните, в индустриалното производство на хляба действат много мерки за контрол на качеството, а основен ангажимент на производителите е да следят здравето на потребителите. По думите й, най-качественият хляб е този, произведен по стандарта. В него има само брашно, мая, сол, вода и абсолютно необходимите ензими и скорбинова киселина, които са необходими при производството.
Тя обяви, че Българската агенция по безопасност на храните е открила горещи линии за подаване на сигнали от гражданите при нередности. Те могат да се свържат със БАБХ на тел. 0 700 122 99.
Последвайте канала на
Свързани новини
Левски се завърна на победния път срещу Локомотив (София)
Барселона се срина на "Балайдос" за пет минути въпреки аванс от два гола
Манчестър Сити бе сгазен от Тотнъм на “Етихад” за петата си поредна загуба и даде шанс на Ливърпул да се откъсне
Милан и Ювентус изиграха скучен мач и зарадваха отборите пред себе си
Генчев коментира слуховете за Уелтон, наставникът на "сините" обяви върху какво трябва да наблегне отборът
Ботев (Пд) се завърна на "Колежа" с победа
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
"Продължаваме Промяната" иска срещата с ГЕРБ да е пред медиите
23 ноември 202417:52
Асен Василев изброи на ГЕРБ условията, при които могат да започнат каквито и да било разговори
23 ноември 202417:46
Александър Симидчиев от "Да, България" за офертата на ГЕРБ: Принципи преди имена
23 ноември 202420:06
Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Засега държим Бойко Борисов да бъде премиер
23 ноември 202418:11
Киселова: Мандат на ГЕРБ с кандидат за премиер г-н Борисов не е приемлив за "БСП-Обединена левица"
23 ноември 202418:46
Павела Митова, ИТН: Не гарантираме, че Силви Кирилов няма да бъде служебен премиер
23 ноември 202418:07
Тодор Тагарев: Няма как тази война да стигне до приемлив изход, ако Западът не помогне на Украйна по-съществено
23 ноември 202419:39
Колко ще ни струва отоплението тази зима? Най-скъпо е на ток
23 ноември 202421:10
Рибата в Черно море изчезва
23 ноември 202419:21