Луканките ни пълни със смлени бръмбари

  • 25 ноември 2013 08:24

  • 12399
  • 25
Луканките ни пълни със смлени бръмбари
©

Екзотични бръмбари се ползват за оцветители на българска луканка. За това предупреди Асен Ненов, който е експерт от Българската национална асоциация на потребителите (БНАП), пред сайта Doctorbg.net. По думите му насекомите се внасят у нас в изсушен вид, за да придадат червен цвят на колбаса.

"Оказва се, че за да приличат на правени от месо, производителите ги тъпчат с оцветители. И тези оцветители са направени не от какво да е, а от бръмбари!", алармира Ненов.

Той добави, че подобно нещо е изключително вредно и предизвиква алергии. Освен това води до развитие на рак на щитовидната жлеза и бъбреците. Сушеният бръмбар може да доведе и до увреждане на плода в бременна жена. По опаковките на суджуците бръмбарите на прах са обозначени с Е 102, Е 122, Е 142, Е 129, Е 123, Е 124 и Е 110.

"Това е още по-ужасно и от пилешките човки и нокти в кренвиршите! За пореден път се убеждавам, че трябва да стана вегетарианка. Отвратена съм от родните колбаси", е посочила една от потребителките във форум, обсъждащ темата.

От Българската агенция по безопасност на храните обясниха, че при тях нямат постъпили сигнали за подобни оцветители в колбасите. Инспекторите увериха, че ще проверят случая, пише "Новинар".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
12399 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
Богдан

2015.12.16 | 16:04

25
Не виждам какъв е проблемът да има бръмбари в саламите
село

2013.12.28 | 16:29

24
ХА СЕГА... ПАК ВИКАЙТЕ ЧЕ СЕЛЯНИНА Е ТЪП ХХА ХА ХА ХА
2

2013.12.28 | 16:27

14
И какво от това? Боята се казва кармин, и се получава от бръмбари, но далеч не са просто смлени и изсушени. А задавали ли сте си въпроса какво слагат в хляба и сиренето, и защо киселото мляко не се разваля със седмици? Луканките са най-малкия Ви проблем, мили хора...
андро

2013.12.28 | 16:29

23
Да ама хляба е левче,а това двадесет и кусур.При тази скъпотия трябва поне то да е истинско(донякъде).Между другото,чух че и пастърмата не е истинска.То верно че в тази измислена държава,няма нищо истинско.

2013.12.28 | 16:28

17
ХАХАХХАХАХАХА В ЛУКАНКИТЕ ИМА сто пъти повече химия и консерванти ор кис. мл. и сиренето
Георги

2013.12.28 | 16:29

22
Аз съм вегетарианец от 35 години и оттогава практически нямам храносмилателни проблеми, а и ми е чиста съвестта, че заради мене не убиват животинки.
bat pan4o

2013.12.28 | 16:27

15
абе аз вегетарианец няма да стана-ям само чисто месо на скара-също сам си суша и правя пастърма с чимен и ч пипер на балкона,скумрия,телешки сърца,сланина,св бузи в зелева чорба-сега застудява и всеки мохе да си направи-само месото да не е от големите вериги и балкона да е северен и остъклен и на високо

2013.12.28 | 16:28

21
Бат Панчо,най-добре правиш ти.И ние на село си колим прасенце по Коледа и във фризера.Гледаме бройлери също.Ами купувайте си къщички,вили и си гледайте най добре.Особено тези,които имат наследствени имоти.Града е близо,на село природа,красота,всичко от градината.Е,който не може,на балкона.
V. Gun

2013.12.28 | 16:28

18
Горките месоядци... Да ви е сладко :)
:-)

2013.12.28 | 16:28

20
За нас поне бръмбари има а за вас тревоядите и това няма
ПЕДЕРАС ОТ БСП

2013.12.28 | 16:28

19
ВЪРИТИ НА САБОРА БЕЗПЛАТНУ мажим дарти кибапи и филии топла лутеница на БУЗЛУЖА
ПЕДЕРАС ОТ БСП

2013.12.28 | 16:27

16
чипс бира и шоколате
Пед@ли!

2013.12.28 | 16:27

13
novini излагате се с този секретен код. Ако беше на български да го прочетеш, а той е някаква псевдосмесица от латински символи, без смисъл и на тескт и на значение. ОТКЪСАЦИ!

2013.12.28 | 16:27

12
и аз и без това не ям никакви колбаси салами и пастети също така и хляб защото свиско е боклук в тая държава

Добави коментар

Водещи новини