Климатичните промени водят до смъртни случаи и разпространението на болести в Европа

share

Глобалното затопляне причинява смъртни случаи и е двигател за разпространението болести в Европа. Това сочи преглед на стотици изследвания в рамките на период от девет години.

За периода от 2013 до 2022 г. на 100 хиляди души е имало средно 17 смъртни случая, свързани с горещини, повече спрямо предходния деветгодишен период. По-високите температури също означават, че паразити като кърлежи и пясъчни мухи, които пренасят болести, се разпространяват във все по-северни географски ширини.

"Имаме нужда европейските държави да предприемат драстични действия, за да помогнат за предпазването на европейското население и населението по целия свят от въздействията върху здравето на климатичните промени", посочва Рейчъл Лоу, здравен изследовател и един от авторите на проучването, публикувано в изданието за научни новини "Нейчър" и списание "Лансет", информира БНР.

Лоу, която работи към Каталунския институт за изследвания, и нейните колеги са проследили 42 показателя, включително смъртни случаи, свързани с горещини, разпространението на инфекциозни болести, както и тенденциите при изследването на връзката между здравето и климатичните промени.

Според учените бъдещите изследвания трябва да имат цялостен подход към пресечната точка между здравето и климата. "Не можете да третирате тези въздействия на климатичните промени върху здравето" като нещо изолирано, обяснява Рут Дохърти, изследовател на промените в климата и здравето към Университета в Единбург. Наистина трябва да знаем как населението бива засегнато от множеството взаимодействия с измененията в климата, допълва тя.

Климатичните промени смаляват сивите китове в Тихия океан

Водещи новини

Още новини