Климатичните промени смаляват сивите китове в Тихия океан

  • 14 юни 2024 15:35

  • 943
  • 1
Климатичните промени смаляват сивите китове в Тихия океан
© Wikipedia

Сиви китове в Тихия океан са се смалили с 13 процента за две десетилетия, показва изследване, което дава нови данни за ефекта на глобалното затопляне върху морските бозайници, съобщава БТА.

Това намаляване на размера може да има сериозни последици за способността на тези китове да се възпроизвеждат и да оцеляват, както и да засегне системата им за хранене.

В изследването, резултатите от което са публикувани в списание Global Change Biology, учените се фокусират върху малка група от около 200 сиви кита в североизточната част на Тихия океан.

Над 100 кита заседнаха на плаж в Австралия

Тези китове, които са смятани за "стражи на екосистемата", остават близо до брега и се хранят в по-плитки и топли води в сравнение с други популации сиви китове.

Предишни изследвания показаха, че тази група китове, които са по-малки и по-слаби, са в по-лоша форма от останалите. "Сега знаем, че телата им са се смалили през последните 20 до 40 години, което може да е ранен знак, че популацията е застрашена от намаляване", обяснява Кевин Биерлих, съавтор на изследването, пред АФП.

Учените са анализирали снимки с дрон, направени от 2016 г. до 2022 г., на 130 кита, чиято възраст е била изчислена или известна, и са установили средно намаление от 13% в размера на възрастните китове между животните, родени през 2000 г., и тези, родени през 2020 г., т.е. намаление от 1,65 м на китове с размер около 13 м.

Намалението е още по-силно изразено при женските, които в миналото са били по-големи от мъжките, а сега са с еднакъв размер.

"Размерът е много важен за тези животни", изтъква Енрико Пирота, ръководител на изследването. "Той се отразява върху поведението, физиологията, жизнения цикъл, и каскадните ефекти върху животните и популацията, от която са те." Особено засегнати са репродукцията и шансовете за оцеляване на младите по-дребни животни.

Изследването е установило връзка между този спад в размера и нарушаването на океанския цикъл, причинено от изменението на климата, и по-специално на теченията, които позволяват развитието на планктона - храната на китовете.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
943 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.14 | 15:46

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини