Какво всъщност си казаха Тръмп и Байдън?

Getty Images
share

Джо Байдън води в надпреварата за президент, сочат предварителните данни. Това потвърди и бившият посланик на България в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова. Тя коментира дебата между двамата кандидати - Байдън и настоящият президент Доналд Тръмп.

"Тези дебати не са задължителни, но са станали традициони", каза Поптодорова. 

Пред бТВ тя каза, че целта на Доналд Тръмп била да разклати опонента си Джо Байдън и да докаже публично чрез изваждането му от равновесие, че той не е подходящ за позицията президент на САЩ.

Байдън нарече Тръмп "пудела на Путин", президентът му отвърна остро

"Байдън обаче не влезе в клопката. Той изкара пълноценно и добросъвестно дебата", отбеляза Поптодорова.

Тя каза, че дебати се провеждат от 25 години насам, но подобен хаос между опонентите не е имало. Според нея едновременно са вървели три разговора - този между Тръмп и Байдън, като внезапно се е състоял и спор между Тръмп и модератора от „Фокс нюз“ Крис Уолъс.

Третият разговор пък бил този с избирателите, като според Поптодорова именно Байдън е успял да достигне до хората.

Бившият ни посланик в САЩ отбеляза, че отговорите на ключови въпроси са били тревожни при снощния дебат – дали президентът Тръмп ще се разграничи от организацията на белите супремасисти и дали кандидатите ще овладеят поддръжниците си в дългия период, в който ще се проверяват бюлетините по пощата. Тя обясни, че Джо Байдън е бил свенлив по отношение на събитията и протестите в Портланд, защото това са потенциални негови избиратели.

Според допитвания на две американски медии Байдън е надделял в дебатите с Тръмп

„Коронавирусът вървя като нишка през цялото време. Това беше една от тезите на Байдън – че Тръмп се е провалил в справянето с COVID-19. Друг спор беше кога и къде да се отвори икономиката“, заяви тя. 

Водещи новини

Още новини