Американският флот ще се сдобие с лазерно оръдие

share

До четири години военноморските сили на САЩ ще разполагат с работещ прототип на лазерно оръдие, което да бъде готово да се монтира на боен кораб. Американската флота ще обяви поръчка за разработването на новото високотехнологично оръжие до няколко месеца, съобщава списание Wired, цитирани от Дневник.

Основните цели на лазерното оръдие ще бъдат нисколетящи самолети и дозвукови крилати ракети, катери или безпилотни летателни апарати. Преди оборудването на бойните кораби с подобно футуристично въоръжение обаче трябва да премине през търг с избор на разработчици и сравнителни изпитания на прототипите. Ако те покажат задоволителни резултати, то тогава ВМС на САЩ ще започнат да купуват новите лазери.

"Поръчката ще бъде за разработването на прототип и изпитанията му в рамките на четири години", заявява Майк Дитман, ръководител на Дирекцията за разработки във ВМС на САЩ. "Но в зависимост от вида лазер и компанията зад него, то може да имаме готов технологичен демонстратор в рамките на две години."

Водещи новини

Още новини