Законопроект на ПП-ДБ предвижда по-голяма защита за гражданите при нелоялни търговски практики от мобилните оператори

  • 01 юли 2024 18:24

  • 388
  • 1
Законопроект на ПП-ДБ предвижда по-голяма защита за гражданите при нелоялни търговски практики от мобилните оператори
© Булфото (архив)

Всяко повишаване на цената от страна на мобилните оператори е основание гражданите и фирмите да прекратят договора си без неустойки.

Това предвижда законопроектът за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, чийто вносители са Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на и група народни представители от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".  

“Един от основните ни приоритети е битката с монополите и квази-монополите. Предлагаме потребителите да могат да се отказват без неустойка при едностранно повишаване на цената от мобилен оператор, което включва и случаите на индексация, но не само. Милиони потребители станаха жертва на едностранно индексиране на договори с инфлацията. Очакваме мярката да създаде повече справедливост за потребителите”, коментира народният представител Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на.

Законопроектът бе внесен днес в Народното събрание с мотивите да доведе до стабилност на договорите с мобилните оператори, конкуренция между операторите и свобода за потребителите да изберат конкретен доставчик на услугата. 

Мартин Димитров: Борисов трябва да влезе в книгата на рекордите на "Гинес", ако за седми път ни прати на избори

Друго предложение на ПП-ДБ за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения ще дава възможност на гражданите да запазят телефонния си номер при смяна на оператора, независимо от обстоятелствата по прекратяването на договора. 

“В последните години се наблюдават некоректни търговски практики на прекратяване на договор от страна на оператор в определени случаи, което препятства възможността за преносимост на номерата”, се казва в мотивите на вносителя Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има и група депутати от ПП-ДБ. С предложеното изменение правото на преносимост няма да зависи от това кой е прекратил договора. Премахва се и възможността крайният ползвател да се откаже от това си право.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
388 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ОцелялОтСДС-Чумата

2024.07.01 | 20:09

1
По времето, когато СДС-Шайката управляваше, тогавашният председател на НС се ядосва, че Шайката не е налице, за да гласуват поредния антибългарски закон. Влиза по едно време Маутин Димитвов и се извинява, казвайки: "Извинявам се, вазхождах се в павъка". Появява се и Драгалевския Айдук и казва:"Извинявайте за закъснението Разхождах кучето си в парка "

Добави коментар

Водещи новини