Водещите новини! Наесен отваря врати първият български завод за бронирани машини. Влиза в сила таванът за надценката на хляба (и още…)

  • 01 юли 2024 19:16

  • 1499
  • 2
Водещите новини! Наесен отваря врати първият български завод за бронирани машини. Влиза в сила таванът за надценката на хляба (и още…)
© IAG/Посолство на САЩ в РСМ/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 1 юли   

 

Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), собственост на българския предприемач д-р Антон Стефов, ще открие у нас най-новия си завод на 1 октомври 2024 г. В него ще се произвежда българска отбранителна техника по стандартите на НАТО, с български специалисти.  

Производствената база е разположена на площ от 150 000 кв.м. в промишлената зона на Бургас. Изпълнител на проекта, който започна строеж през септември 2023 г., е „Главболгарстрой“ – Пловдив. През 2023 г. IAG беше сертифицирана като инвеститор клас А, а държавата и общинската администрация на Бургас се ангажираха с изграждането на техническа и довеждаща инфраструктура.  

Наесен отваря врати първият български завод за бронирани машини

***


От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов.

Това се случи в резултат на промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта, пише БНР.

Таванът на търговската надценка от 15% бе гласуван в последния пленарен ден на 49-ото Народно събрание.

Влиза в сила таванът на надценката за три вида хляб

***


По думите на богослова църквата е дълбинно заплашена от разкол.

„Самият той като патриарх трябва да носи отговорност за това: не сме в църквата за да взимаме страната на Русия или САЩ! Много ясно трябва да посочи кое е доброто, кое е злото - че не можем да сме на страната на тези, които убиват с бомби цивилно население. Не можем да взимаме страната на тези, които убиват!“

Проф. Калин Янакиев: Църквата ни заприлича на партия, Патриарх Даниил да знае: не можем да взимаме страната на тези, които убиват!

***


„Един от основните ни приоритети е битката с монополите и квази-монополите. Предлагаме потребителите да могат да се отказват без неустойка при едностранно повишаване на цената от мобилен оператор, което включва и случаите на индексация, но не само. Милиони потребители станаха жертва на едностранно индексиране на договори с инфлацията. Очакваме мярката да създаде повече справедливост за потребителите“, коментира народният представител Мартин Димитров.

Законопроект на ПП-ДБ предвижда по-голяма защита за гражданите при нелоялни търговски практики от мобилните оператори

***


В изпратена до медиите позиция от БСП обявиха, че няма да подкрепят предложения днес от ГЕРБ – СДС състав на правителство с първия мандат с премиер Росен Желязков.

Българската социалистическа партия напомня, че има решение на Националния съвет парламентарната група да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ, заявяват социалистите.

И БСП отряза ГЕРБ за подкрепа на проектокабинета "Желязков"

***


По искане на Окръжната прокуратура в Бургас беше взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на българска гражданка.

Спрямо нея има издадена Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата и потвърдена от съда в гръцкия град Катерини. Тя е издирвана от гръцките власти за трафик на хора.

Арестуваха българка, издирвана за трафик на деца в Гърция

***


„Българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на Република Северна Македония (РСМ)", това каза посланикът на САЩ в югозападната ни съседка Анджела Агелър пред редакцията на американското радио "Свободна Европа" в Скопие.

„Властта в Скопие, независимо от партийната ѝ принадлежност, трябва да спазва и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България (подписан на 1 август от тогавашните премиери Бойко Борисов и Зоран Заев), и Преспанското споразумение (подписано от външните министри на Гърция - Никос Кадзиас и Македония - Никола Димитров на 17 юни 2018 г.)", подчерта още Агелър.

Посланикът на САЩ в Скопие: Българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на РСМ

***


Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски продължава да смята, че Договорът за приятелство и добросъседство с България може да бъде предоговорен, предаде БТА.  

Помолен да коментира позицията на американския посланик в страната Анжела Агелер, че договорът от Преспа и преговорната рамка не могат да бъдат предоговорени, Мицкоски заяви, че ако договорът с Гърция е реалност и част от конституцията на Република Северна Македония, не вижда причина да не предоговори договорът с България.

Мицкоски: Преспанският договор е реалност, а договорът с България може да се предоговори

***


Над Франция и Европа е надвиснала голяма опасност, каза днес във връзка с резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция вчера полският премиер Доналд Туск, цитиран от Франс прес.

Според АФП думите на Туск са свързани с контекста на надигането на крайнодесни сили в Европа и на засилване на влиянието на Русия в европейските страни, отбелязва БТА.

Туск: Над Франция и Европа е надвиснала голяма опасност

***


Победата на "Национален сбор" на първия тур на парламентарните избори във Франция не може да остави никого безразличен, заяви германският министър на външните работи Аналена Бербок, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Германия и Франция носят особена отговорност за нашата обща Европа", подчерта Бербок по време на пресконференция в Берлин с гостуващия ѝ министър на външните работи на Латвия.

Бербок: Победата на "Национален сбор" на първия тур на изборите във Франция не може да остави никого безразличен

***


„В Демократическата партия на президента на САЩ Джо Байдън вече не вярват, че той ще спечели надпреварата за Белия дом", това написа американското списание "Политико".

Изданието се позова на думи на губернатора на щата Мичиган Гретхен Уитмър, казани по време на телефонен разговор с членове на предизборния щаб на Байдън. "Аз не съм вярвам, че господин Байдън ще спечели вота за президент (на 5 ноември 2024 г.) в щата", е заявила тя", добави цитираната медия.

В партията на Байдън вече не вярват в победата му в президентския вот

***


Регионалният лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) в централната германска провинция Тюрингия Бьорн Хьоке бе признат за виновен и му бе наложена повторна парична глоба за използването на забранен нацистки лозунг, предаде ДПА.

52-годишният Хьоке бе осъден за това, че в реч на партийно събитие в град Гера, Тюрингия, е приканвал привържениците на партията да скандират забранения девиз на нацистките щурмоваци от СА (Sturmabteilung, SA - на български Щурмови отряди) "Всичко за Германия" (Alles für Deutschland).

Хьоке е изрекъл първите две думи от лозунга, а след това според прокуратурата е използвал жестове, за да насърчи публиката да изкрещи третата дума.

Германски крайнодесен политик осъден за използването на забранен нацистки лозунг

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1499 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.01 | 19:53

2
С избора на новия патриарх, православието ни тържествува победата над тъмните сили! Време е, в едно с президента, патриарха и народа ни, да изведем България от блатото и поемем напред, рамо до рамо с братушките!

2024.07.01 | 19:52

1
ЛЮБОВТА НИ КЪМ БРАТУШКИТЕ НЕ МОЖЕ ДА УМРЕ! НИЯ Я НОСИМ В КРЪВТА СИ И В ДУШАТА СИ!

Добави коментар

Водещи новини