Показанията на дипломата Гордън Сандланд бяха окачествени като най-важните до момента в разследването за импийчмънт на Тръмп

gettyimages
share

Председателят на комисията по разузнаването при Камарата на представителите на САЩ Адам Шиф окачестви днешните показания на дипломата Гордън Сандланд като много важен момент в разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Казаното от посланика на САЩ в Европейския съюз "попада право в сърцето на въпроса за подкупничеството, а засяга и други потенциални престъпления и злодеяния", каза Шиф пред репортери. "Ние, също така за първи път чухме, че мнозина са били посветени в тази схема", добави той. В днешните си показания пред конгресната комисия Сандланд, смятан за ключов свидетел в разследването, каза, че е работил по украинските въпроси заедно с Руди Джулиани - личния адвокат на Тръмп - "по нареждане на президента". Той обясни, че Тръмп ясно е наредил на него и на други хора да окажат натиск върху Украйна да разследва негов политически съперник.

Ключов свидетел в разследването за импийчмънт на Тръмп е получил примамливо предложение от Киев

Опитите на Джулиани да накара украинския президент Володимир Зеленски да разследва политически съперници на Тръмп, "бяха искане на услуга срещу услуга - уреждане на посещение в Белия дом" за украинския президент, посочи дипломатът и добави, че държавният секретар Майк Помпейо е бил информиран и "изцяло е подкрепял" техните усилия по украинския въпрос. Тези показания са сред най-важните до момента в разследването за импийчмънт, инициирано от демократите, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Украинският президент уморен от скандала с Тръмп

От канцеларията на вицепрезидента Майк Пенс отрекоха твърдението на Сандланд в показанията му, че той и Пенс са обсъждали на 1 септември забавянето на американската помощ за Украйна - тема, която се оказа свързана с разследването. "Вицепрезидентът никога не е разговарял с Гордън Сандланд за разследване срещу Байдън, нито пък е обсъждал обвързване на деблокирането на финансовата помощ за Украйна с някакви разследвания", каза Марк Шорт, шеф на канцеларията на Пенс. "Такава дискусия, за каквато спомена посланик Сандланд, никога не е имало", подчерта Шорт, цитиран от Ройтерс.

Водещи новини

Още новини