Американците се запасяват с оръжия заради обмисляната забрана

Getty Images/Guliver
share

Докато американският град Нютаун продължава да скърби за жертвите на масовото убийство в местно училище, а във Вашингтон  правителството се чуди как да се справи с пристрастеността на своите граждани към огнестрелните оръжия, много американци  бързат да се запасят с всякакви оръжия, които може да бъдат  забранени съгласно обмисляна федерална мярка, пише британският  в. "Индипендънт".

Собственици на оръжейни магазини съобщиха за наплив от клиенти, нетърпеливи да се сдобият с автоматично оръжие като  това, с което Адам Ланза уби 26 души преди седмица. В Америка има тъжна традиция след всеки подобен масов  разстрел да се увеличават продажбите на оръжия. Отчасти тя се  дължи на усещането на хората, че имат нужда от по-голяма огнева  мощ, за да се защитават. Това обяснява защо след трагедията в Нютаун нараснаха продажбите на специални ученически раници, подплатени с устойчив на куршуми материал. Производителите им твърдят, че те служат добре като щитове при стрелба в класните стаи, посочва изданието.

Сега обаче към тези фактори се прибавя и страхът на любителите на оръжия, че може да бъдат наложени нови ограничения. Затова те бързат да си купят желаните оръжия, преди да е станало твърде късно, изтъква вестникът. Президентът Барак Обама подкрепи връщане на забраната на автоматичните оръжия, изтекла преди девет години, и създаде работна група, която да потърси и други начини за предотвратяване на масови убийства като това в Нютаун. Оттогава продажбите са се увеличили още повече, констатира "Индипендънт".

Водещи новини

Още новини