Израел: Наш танк е навлязъл в пост на силите на ООН

  • 13 октомври 2024 21:30

  • 848
  • 5
Израел: Наш танк е навлязъл в пост на силите на ООН
© Getty images (архив)

Израелската армия каза, че един от нейните танкове е навлязъл днес няколко метра в пост на многонационалните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), докато се е опитвал да евакуира ранени военнослужещи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3072

В изявлението си Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че действията им не са изложили на опасност мироопазващите сили на ООН. От ЦАХАЛ уточняват, че танкът се е намирал "под масиран вражески обстрел" в южната част на Ливан.

"В момента, в който вражеският огън спря и след като бяха евакуирани ранените военнослужещи, танкът се изтегли от поста на ЮНИФИЛ", заявиха от ЦАХАЛ.

По-рано днес от ЮНИФИЛ съобщиха, че два израелски танка са съборили главния портал на тяхна база и са престояли "приблизително" 45 минути вътре.

Междувременно постоянният представител на Израел при ООН Дани Данон заяви днес, че "е неразбираемо" силите на ООН да не са изтеглили миротворците си от районите в Южен Ливан, в които израелските сили се сражава с бойците на ливанската проиранска групировка "Хизбула".

"Терористите от "Хизбула" използват постовете на ЮНИФИЛ за прикритие и за устройване на засади. Настоятелността на ООН да държи военнослужещите от ЮНИФИЛ на огневата линия е неразбираемо", заяви Данон.

Папата призова да бъдат уважавани сините каски в Ливан

Последвайте канала на

Валери Зайцев
848 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.10.13 | 23:41

5
Не знам как Израел намира начин да извърши нови и нови, все по-ужасни престъпления.

2024.10.13 | 22:15

3
Израел с магарешкия си инат и простотия провали западната дипломация в Близкия изток и провокира един безмислен конфликт.

2024.10.13 | 22:42

4
Точно така е!

2024.10.13 | 22:11

2
АРЕ БИ СИ МАЙКАТА ИЗРАЕЛСКА БЕ ЛЪЖЕЦ

2024.10.13 | 21:46

1
Отишъл Хитлер при Св. Петър и му казал: - Св. Петре, върни ме обратно за шест месеца и ще прочистя Земата от всички чифути и алпинисти. - Добре де, за чифутите ясно, ама защо и алпинистите??? - Ха, видя ли, че и ти мразиш чифутите!!!!

Добави коментар

Водещи новини