Скандал със свинско месо разтърси Турция

  • 13 октомври 2024 14:36

  • 4879
  • 3
Скандал със свинско месо разтърси Турция
© Getty images (архив)

Обществено недоволство в цяла Турция предизвикаха резултатите от проверка на властите, според които в някои от ястията на известна верига ресторанти незаконно се съдържа свинско месо, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Наскоро Министерството на земеделието и горите на Турция включи веригата за месни ястия „Кьофтеджи Юсуф“ в списъка на заведенията, в които се сервират подправени храни. В съобщение на министерството се твърди, че през февруари в проби от кюфтета и телешки дюнер в две от заведенията на веригата в квартал Йенишехир в град Бурса е било установено свинско месо.

Доскоро името на веригата се пазеше в тайна, но слуховете коя е тя вече разпалиха дискусии в социалните мрежи.

От веригата обаче разпространиха изявление, в което отричат обвиненията. „С 280 заведения в цяла Турция и 12 хиляди служители за нашата компания е невъзможно да подправя продукти, както се твърди“, се казва в съобщението.

Компанията твърди, че по време на взимането на пробите са били извършени технически грешки, които са довели до резултати, които не отговарят на действителността. От „Кьофтеджи Юсуф“ твърдят, че властите не са оставили референтни проби в компанията, която има един единствен производствен център и продуктите, за които се твърди, че са установени в заведения на веригата, няма как да са произведени там.

Според изданието "Тюркие тудей", цитирано от БТА, от веригата заявиха, че продуктите ѝ са сертифицирани като "халал", т.е. отговарящи на ислямските религиозни норми.

Предлагането на свинско месо в Турция е слабо заради религиозната забрана за консумацията му от мюсюлманите и свързаната с нея кулинарна традиция.

Мащабен корупционен скандал разтърси Малта

Последвайте канала на

Novini.bg
4879 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мислещ

2024.10.13 | 16:40

3
По-важна новина , не бях чувал за това десетилетие . Дали там също пишат за нашите кирливи ризи от голямо уважемие и интерес !?

2024.10.13 | 16:01

2
ВАЙ , ВАЙ ,ВАЙ , ,,МАНАФ ДЮНЯ ,, РАЗКРИВА , ЧЕ ВСЕКИ ВТОРИ МАНГАЛ НАБИВА КАТА ДЕН ДОМУС И СЛАНИНА.
Надежда дДойчева...

2024.10.13 | 15:25

1
БЛАЖЕВ е РОГОНОСЕЦ и БЕЗПЛОДЕН ГЕЙ!

Добави коментар

Водещи новини