Русия образува наказателно дело срещу репортер от Си Ен Ен за "незаконно преминаване на държавната граница"

gettyimages
share

Руската Федерална служба за сигурност заяви днес, че е образувала наказателно дело срещу журналист, работещ за американската телевизия Си Ен Ен, на основание незаконно преминаване на държавната граница на Русия, за да заснеме репортаж в Курска област след украинското военно нахлуване там, предаде Ройтерс.

Службата назова поименно журналиста - Ник Пейтън Уолш - британски гражданин, работещ за Си Ен Ен като главен кореспондент в ресор "Международна сигурност".

Тя е образувала подобно производство и срещу двама украински журналисти.

Засега няма коментар от страна на Си Ен Ен, пише БТА.

На 16 август медията излъчи репортаж от Суджа - пограничен руски град, контролиран в момента от Украйна. В материала журналисти придружават украински военен конвой по пътя от Украйна до Суджа, където попадат в почти напълно опустял град, в който са останали само двайсетина възрастни жители.

Русия заяви, че е отблъснала пореден опит на Украйна да пробие границата

Федералната служба за сигурност добави, че Русия скоро ще издаде международна заповед за задържане във връзка с делата срещу тримата журналисти. За незаконно преминаване на държавната граница националното законодателство предвижда до пет години затвор.

Тези дни руското министерство на външните работи извика за обяснение американския шарже д'афер в Москва, за да отправи протест срещу "провокационните действия" на американските журналисти, които предаваха от Курска област.

Изненадващото нахлуване на Украйна в Курска област - най-голямото нападение на руска територия от Втората световна война, беше предприето на 6 август, когато хиляди украински войници пресякоха западната граница на Русия.

Русия, която засега не успява да прогони украинските сили от Курска област, заяви днес, че войските ѝ са отблъснали опит на украинската армия да навлезе на руска територия в друга област - Брянска.

Водещи новини

Още новини