Нова екопътека по поречието на река Вит ще разкрива природните, културни и исторически забележителности в Луковитско

  • 22 август 2024 18:10

  • 667
  • 0
Нова екопътека по поречието на река Вит ще разкрива природните, културни и исторически забележителности в Луковитско
© Google maps

Нова екопътека ще бъде изградена при луковитското село Ъглен. Тя ще е по поречието на река Вит, на територията на Защитена зона "Студенец", в землището на селото, съобщават от общинската администрация. 

Дължина на екопътеката ще е около 7 км, но първоначално е осигурено финансиране за първи етап – около 4,740 км. Неговата стойност е над 192 000 лева, от които близо 173 000 лева e финансирането от Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и 19 000 лева e националното съфинансиране. 

Срокът за изпълнение е до 30 юни 2025 г.

Реновираха изцяло екопътека "Бяла река"

Екопътеката ще бъде по съществуващ черен път, разположен в общински имоти. Началото е при скално образувание "Слона", като строително-ремонтните работи за изграждане на първи етап ще обхванат трасето до т. нар. Човешка пещера (Селището) - място за почит към паметта на над 300 ъгленчани, изгорени живи през август 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война, заради което наричат селото "Северняшкият Батак".

Предстои изграждане на прилежаща, дребна по мащаби, туристическа инфраструктура, включваща маркировка, обособени места за отдих, пътеуказателни и информационни табели за представяне на местни исторически събития и природни забележителности. Предвидено е лесопарково обзавеждане - маси, пейки, беседка и навес, дъсчен мост, информационни пана и указателни табели. Всички нови архитектурни елементи ще бъдат изработени от естествени материали. По този начин ще се създадат условия за отдих в природосъобразна среда, ще се осигури безопасен достъп по поречието на реката до Човешката пещера и ще се ограничи неконтролираното навлизане в защитената местност.

С реализирането на проекта ще се представи красотата на поречието на река Вит в източната част на общината при селата Ъглен, Бежаново, Дерманци и Торос като привлекателно място за природосъобразен туризъм, със забележителни местни исторически събития, легенди, културни достижения и специфична местна кухня, определящи местната идентичност, допълват от Община Луковит. 

Продължението на екопътеката, което ще се изгради при втория етап от проекта, ще е от Човешката пещера и ще продължи до Очилатата дупка - пещерата, в която са намерени исторически факти в потвърждение за това, че е имало живот през палеолита, посочва БТА. 

Екопътеката преминава край река Вит, през ключови за района исторически места. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини