Зинаида Златанова: Кандидатите за български еврокомисари и ресора трябва да се изберат прозрачно

  • 22 август 2024 16:44

  • 264
  • 2
Зинаида Златанова: Кандидатите за български еврокомисари и ресора трябва да се изберат прозрачно
© Bulphoto (архив)

Най-важното, което трябва да кажем, е, че преговорите за ресора и името на българския еврокомисар в ЕК трябва да се случат пред очите на обществото този път, по напълно прозрачен начин, без задкулисни договорки. Защото в настоящата криза това ще задълбочи още повече недоверието на гражданите в демократичните институции и демократичния процес като цяло. Това каза в пред БНР Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова бивш ръководител на бюрото на ЕК в България и бивш вицепремиер по европейските въпроси в кабинета Орешарски.

Срокът за кандидатурите е до края на август и България много е закъсняла, но е важно да се посочат две имена – на мъж и на жена, които са обсъдени прозрачно преди да бъдат предложени.

"Срокът тече и преговорите за ресор, защото името много зависи от ресора, който се договори - и обратно. Така че за мен основното послание е, че тези преговори за ресор трябва да се случат пред обществото, с участието на парламентарните политически сили, а не да бъдат еднолично решение на когото и да било. Защото ресорът, въпреки че покрива определен сектор, е важен за България, важно е за репутацията на страната ни и трябва да спре да "пълним столчета", които ни се полагат", препоръча Златанова.

Милен Керемедчиев прогнозира кой ще е българският еврокомисар

Тя е категорична, че трябва да имаме ефективен еврокомисар, който представлява цялата нация в Брюксел, а не определена политическа партия или лидер, както сме имали случай.

И въпреки политическата криза у нас Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова смята, че има подходящи кандидатури и терен на такова прозрачно обсъждане на българските кандидати за еврокомисари и за ресора, може да стане парламентът.

"В една установена демокрация аз си представям, че премиерът би отишъл за мандат, защото по същество това са си международни преговори. Още повече, че служебният премиер ще договаря ресор и име. За мен е редно премиерът да отиде с шорт лист от имена и аргументи за ресори. Другото е да се съгласим на това, което е останало или да имаме еврокомисар за каквото не сме чували“, изрази мнението вицепремиерът по европейските въпроси в кабинета „Орешарски“.

Златанова препоръча, че е добре България да води европейската си политика със съответното внимание и отчитане на националния интерес:

"Защото там всички имат национални интереси и си ги защитават и с разум какво в дългосрочен план и стратегически е важно за нас. За съжаление това отдавна не се случва. Ние сме фокусирани само в парите, а и пари вече не взимаме. За всеки един сектор в икономиката ни има по няколко важни въпроса, ключови, които в момента са на масата за решаване в Брюксел - транспорт, земеделие и др., защото чрез ЕС ние си правим и външната политика по-лесна."

Тя обясни, че дори да се закъснее със срока за подаване на кандидатурите в Брюксел, ще ни разберат, "защото навсякъде в Европа има действащи политически кризи, действащи демокрации с избори и ще ни разберат, ако се забавим, но да отидем със стабилна кандидатура".

И уточни, че е премиерът може да направи консултации с парламентарните политически сили и представител на президентството за ресора и кандидатите за еврокомисари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
264 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.22 | 18:08

2
с прозрачен парашут ще се изберат

2024.08.22 | 17:06

1
каква ти прозрачност ... нима Урсула бе избрана прозрачно ?

Добави коментар

Водещи новини