Путин нареди Тихоокеанският флот на Русия да разиграе симулация при ядрен конфликт

Wikimedia Commons
share

Президентът Владимир Путин е издал нареждане Тихоокеанският флот на Русия да започне провеждането на симулация, която да демонстрира нивото на подготовка в случай на избухването на ядрен конфликт.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че маневрите вече са в ход, а според повечето международни анализатори Москва цели с тези учения да изтъкне военната си мощ пред Запада.

Тихоокеанския флот на Руската федерация се счита, че притежава най-силната огнева сила, поради което се води за основното оръжие на Москва още от времето на съветската епоха на страната.

Колко голям е ядреният арсенал на Русия и кой го контролира?

Очаква се ученията да се координират от военноморската база във Владивосток, като в тях ще се отиграят различни сценарии, в т.ч. изстрелването на ракети, както и да се проучи нивото на готовност на ядрените бомбардировачи и подводници.

Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов съобщи, че военноморските сили на Русия ще бъдат поставени в най-висока степен на готовност в рамките на симулациите.

По думите на Шойгу основната цел на тези учения е Русия да бъде готова да отблъсне евентуална заплаха от страна на Запада, информира 20minutos.

Водещи новини

Още новини