Колко голям е ядреният арсенал на Русия и кой го контролира?

  • 22 февруари 2023 15:18

  • 2116
  • 13
Колко голям е ядреният арсенал на Русия и кой го контролира?
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Президентът Владимир Путин вчера отправи ядрено предупреждение към Запада във връзка с Украйна, преустанови действието на важен договор за контрол на ядрените оръжия, обявявайки, че нови стратегически системи са били поставени на бойно дежурство и предупреди, че Москва може да поднови ядрените си опити.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13396

Какъв е ядреният арсенал на Русия, колко голям е той и кой го командва?

ЯДРЕНА СВРЪХСИЛА

Русия, която наследи ядрените оръжия на Съветския съюз, разполага с най-големия запас от ядрени бойни глави в света.

Медведев: Русия ще спре да съществува, ако не спечели войната в Украйна

Към 2022 г. Путин е контролирал около 5977 такива бойни глави, в сравнение с 5428, контролирани от президента на САЩ Джо Байдън, показват данни на Федерацията на американските учени.

Около 1500 от тези бойни глави са "пенсионирани" (но вероятно все още непокътнати), 2889 са в резерв, а около 1588 стратегически бойни глави са в готовност са използване.

Около 812 бойни глави са монтирани на балистични ракети с наземно базиране, около 576 - на балистични ракети, изстрелвани от подводници, а около 200 са в базите на тежките бомбардировачи, сочи Бюлетинът на атомните учени.

САЩ разполагат с около 1644 стратегически ядрени бойни глави в готовност за използване. Китай разполага с общо 350 бойни глави, Франция - с 290, а Обединеното кралство - с  225, показват данни на Федерацията на американските учени.

Тези числа означават, че както Москва, така и Вашингтон могат да унищожат света многократно.

По време на Студената война Съветският съюз регистрира пик с около 40 000 ядрени бойни глави, докато при своя пик САЩ разполагат с около 30 000.

Ключовото обаче е онова, което носи оръжието - ракетите, подводниците и бомбардировачите, на които се монтират бойните глави.

Русия изглежда разполага с около 400 междуконтинентални балистични ракети, които по оценки в Бюлетина на атомните учени могат да носят до 1185 бойни глави.

Русия има на въоръжение 10 ядрени подводници, които могат да носят ракети с максимум 800 бойни глави. Тя разполага с около 60 до 70  бомбардировачи, способни да носят ядрени бойни глави.

ПО-НОВИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ

САЩ заявиха в своя Преглед на ядрената политика през 2022 г., че Русия и Китай разширяват и модернизират своите ядрени сили, и че Вашингтон ще следва подход, основаващ се на контрол на въоръженията, за да предотврати скъпоструващи надпревари във въоръжаването.

Путин заяви, че разполага с информация, че САЩ разработват нови видове ядрени оръжия.

Русия модернизира ядрените си оръжия.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. само няколко държави са изпитвали ядрени оръжия, сочат данни на Асоциацията за контрол на оръжията: САЩ за последен път през 1992 г., Китай и Франция - през 1996 г., Индия и Пакистан - през 1998 г., а Северна Корея - през 2017 г.

Съветският съюз е извършил такива изпитания за последен път през 1990 г. 

Владимир Путин преустанови участието на Русия в договор със САЩ, предвиждащ намаляване на ядрени оръжия

КОЙ ДАВА ЗАПОВЕДТА ЗА ИЗСТРЕЛВАНЕ НА РАКЕТА В РУСИЯ?

Съгласно руската ядрена доктрина руският президент е този, който взема крайните решения, когато става въпрос за използване на руски ядрени оръжия - както стратегически, така и нестратегически.

Така нареченото ядрено куфарче, или "Чегет" (по името на връх Чегет в Кавказките планини), се намира при президента по всяко време. Смята се, че подобни куфарчета имат също руският министър на отбраната, понастоящем Сергей Шойгу, и началникът на Генералния щаб, понастоящем Валерий Герасимов.

По същество куфарчето е средство за комуникация, което свързва президента с висшето военно ръководство и оттам с ракетните войски чрез строго секретната електронна мрежа за управление и контрол "Казбек". “Казбек”поддържа друга система, известна като "Кавказ".

Кадри, излъчени по руския телевизионен канал "Звезда" през 2019 г., показаха нещо, което според медията е един от куфарите с набор от бутони. В секция, наречена "команда", има два бутона: бял бутон "старт" и червен бутон "отмяна". Куфарчето се активира със специална флашка, твърди "Звезда".

Ако Русия сметне, че е изправена пред стратегическа ядрена атака, то президентът, чрез куфарчетата, ще изпрати директна заповед за изстрелване до министъра на отбраната и командващия генералния щаб, които държат ядрените кодове. Такива заповеди се разпространяват бързо по различни комуникационни системи до стратегическите ракетни сили, които след това изстрелват ракети по мишени в САЩ и Европа.

Ако ядрената атака бъде потвърдена, Путин може да активира т. нар. система "Периметър" (известна на Запад като Dead Hand (букв. "Мъртва ръка"): по същество компютрите ще определят Съдния ден. Контролна ракета би дала заповед за ядрени удари от целия огромен арсенал на Русия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2116 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
иван

2023.02.23 | 17:53

13
А БЕ НАТОВСКИ ДЖЕНДАРИ МНОГО ВИ ПРЕЧИ Г- Н ПУТИН.ЗАЩОТО ЩЕ ВИ УНИЩОЖИ КАТО ПОСЛЕДНИТЕ ТУЗЕМЦИ.....ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ И РУСКИЯ НАРОД, ВЛАДИМ ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН..............
иван

2023.02.23 | 17:53

12
А БЕ НАТОВСКИ ДЖЕНДАРИ МНОГО ВИ ПРЕЧИ Г- Н ПУТИН.ЗАЩОТО ЩЕ ВИ УНИЩОЖИ КАТО ПОСЛЕДНИТЕ ТУЗЕМЦИ.....ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ И РУСКИЯ НАРОД, ВЛАДИМ ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН..............
иван

2023.02.23 | 17:53

11
А БЕ НАТОВСКИ ДЖЕНДАРИ МНОГО ВИ ПРЕЧИ Г- Н ПУТИН.ЗАЩОТО ЩЕ ВИ УНИЩОЖИ КАТО ПОСЛЕДНИТЕ ТУЗЕМЦИ.....ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ И РУСКИЯ НАРОД, ВЛАДИМ ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН..............
иван

2023.02.23 | 17:52

10
А БЕ НАТОВСКИ ДЖЕНДАРИ МНОГО ВИ ПРЕЧИ Г- Н ПУТИН.ЗАЩОТО ЩЕ ВИ УНИЩОЖИ КАТО ПОСЛЕДНИТЕ ТУЗЕМЦИ.....ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ И РУСКИЯ НАРОД, ВЛАДИМ ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН..............
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.22 | 16:43

7
Няма значените колко е голям ддаден ядрен арсенал на която и да е държава! Важното е колк о са точни и ефективни ! Так аче, една ядрена ракета и Путин е пътник с него и режимът му :)
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.23 | 11:20

9
Ако всичко беше станало по плана на руските фашисти , Украйна днес щеше да е осеяна с концентрационни лагери, стаи за изтезания и импровизирани затвори, каквито бяха открити в Буча, Изюм, Херсон и всички други територии, временно окупирани от Русия и след това освободени от украинската армия . Едно цяло поколение украински писатели, художници, политици, журналисти и граждански лидери - руснаците бяха подготвили списъци с имената им - вече щеше да бъде заровено в масови гробове. Украинските книги щяха да бъдат премахнати от всички училища и библиотеки. Украинският език щеше да бъде забранен във всички публични пространства. Стотици хиляди други украински деца щяха да бъдат отвлечени и транспортирани до Русия или трафикирани по целия свят. СЛАВА УКРАИНИ! ✌️

2023.02.22 | 16:09

3
В алкашия НИЩО не работи, както трябва. Защо ядрените оръжия да са изключение? Те са доста капризни и изискват периодична поддръжка, а плутония има около 25 години срок, след което трябва да се смени, а стария да се рециклира, пречисти или както там се нарича процеса. Знае се достоверно, че в алкашия нищо не е поддържано последните 30 години. Колко ли от тия ракети изобщо ще излетят и колко глави ще са просто мъртво тегло? Това има путлер, една голяма въпросителна. Абе, да питам кога започват трите дни за превземане на Киев?
флафи

2023.02.22 | 16:48

8
Да припомним само: 1) Русия имат ядрени торпеда/Посейдон/ с неограничен пробег и ядрени бойни глави предизвикващи огромно цунами. 4 от тези подводници/забравих името на класа/ са титаниеви и може да оперират на дълбочини в които НАТО не разполага с оперативни оръжия т.е. Няма защита. 2) Русия разполага с хиперзвукови ракети с ядрени двигатели които могат да маневрират и по разчет имат гориво за 3 обиколки по екватора. Т.е. не могат да бъдат реално неутрализирани. т.е. Няма защита и срещу тях. Това са оръжия от последно поколение, изпреварващи всички останали с между 10 и 15 години /според доклади от САЩ/. Те казват "Ако Русия реши, само ще стоим и ще гледаме. Няма какво да направим." Ако се знае за тези оръжия, че съществуват от 4-5-6 години, то в момента има следващо поколение и се работи по по-следващо. Но защо им е на Русия да използва ядрени оръжия ? Преди войната производството на хиперзвукови ракети е било 2-3 броя седмично. Според последния доклад производството е увеличено повече от 10 пъти. Иначе казано 30 броя седмично или 100 броя месечно. Това отново са ракети срещу които няма ефективно противодействие/повече от 80%/. В момента този арсенал не се използва, а само се складира. Използват само запасни ракети и муниции от "студения резерв". Малко известен факт е, че според явната военна доктрина/а има и тайна/ на СССР от 1988г., съюза трябва да е подгхотвена за 10 години война на 3000км фронт. В момента се воюва на 500км от 1 година.
Ukraina55

2023.02.22 | 15:55

1
Ако САЩ и ЕС натиснат ядреното копче,Русия ще се превърне във ядрена пустиня и Китай също ще стане радио активна постиня.Дане говорим че НАТО и САЩ разполагат със прутивоядрен щит срещо сваляне на ядрени ракети,системата може да сваля както изтлерани ядрени ракети от подводници така може да свали и звукови и ядрени ракети и континентални ракети.Единствения противоядрен щит е на НАТО и САЩ,разработен от ядрени физици и учени.Такаче ако Путин се опита да изтлера ядрените си ракети,противоядрената система ще свали ракетите и ще взриви всичките руски ядрени ракети,тази система се управлява от спътници на НАТО и САЩ,и взривява всякакви ядрени ракети без значение какви са.Русия и Китай нямат такъв щит и ще бъдат превърнати във ядрена пустиня ха ха ха.Единствено ние разполагаме със такава система за сваляне на ядрени ракети,които разполага запада и САЩ.Путин ще умре от радиация.
Ukraina55

2023.02.22 | 16:32

6
аз съм педераса Еми
ТТ

2023.02.22 | 16:25

5
Щуро говедо си.
...,,

2023.02.22 | 16:16

4
на ваше място...бих...го...пробваал
cska

2023.02.22 | 16:01

2
Дано да не се налага че никакакъв щит неможе да помогне на никого нито на краварите нито Русия и Китай.Това за ядрения щит е ала бала пази боже да не се стигне до там

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини