Митрофанова: Руските въоръжени сили проведоха операцията по спасяване на българските моряци от Мариупол

Булфото (архив)
share

Радваме се, че с успеха от Въоръжените сили на Русия и Народната милиция на Донецката Народна Република се проведе операцията по спасяване на българските моряци от пристанището в Мариупол и благополучното им завръщане в родината.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14028

Това  заяви посланикът на Мскова в София Елеонора Митрофанова по време брифинг в социалните мрежи.

 "Понастоящем в украинските пристанища в Черно и Азовско морета остават блокирани над 80 чуждестранни кораби и около 500 членове на екипажите им. Включително граждани на България", допълни тя.

Митрофанова: Постоянно следим ситуацията около спасяването на българските моряци, блокирани в Мариупол

По отношение на възможни доставки на оръжия и боеприпаси от България за Украйна Митрофанова заяви: Убедени сме, че подобен жест от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в региона, както и ще усложни по-нататъшен диалог между нашите страни.

Посланик Митрофанова определи тиражираните в западните медии информации за състоянието на руската икономика като спекулации.

"На 18 април т.г. по време на съвещанието по икономически въпроси президентът на Руската федерация Владимир Путин констатира, че политиката на санкционен блицкриг спрямо нашата страна се провали. Руската икономика се справя с безпрецедентния натиск, ситуацията се стабилизира. Курсът на рублата към чуждестранни валути се връща към показателите от първата половина на февруари и се определя с обективно силен платежен баланс. В първия квартал има положително салдо над 58 млрд. долара, което е историческият максимум. Обемите на влогове от граждани се увеличават, нормализира се търсенето, възстановяват се резерви на стоки", посочи тя.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14028

Водещи новини

Още новини