Минск обяви базираната в Полша телевизия "Белсат" за екстремистка организация

Getty (архив)
share

Беларус обяви излъчваната в страната от територията на Полша телевизия "Белсат" за "екстремистка" организация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това означава, че нейните служители и зрителите й могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

Правителството на президента Александър Лукашенко подложи на жестоки репресии активисти, участници в протести и журналисти, след спорни избори миналата година, за които опозицията казва, че са били явно манипулирани, за да удължат управлението му, започнало още през 1994 г.

"Белсат", базиран във Варшава сателитен канал, който е алтернатива на белоруската държавна телевизия, бе на прицел от правителството и през февруари двама журналисти от телевизията бяха пратени в затвора заради това, че са заснемали протест.

Още през юли програмата, излъчвана по телевизията, бе обявена за "екстремистка", което означава, че всеки заловен да я разпространява рискува да бъде задържан от полицията за 30 дни. Каналът е забранен в Беларус, въпреки че той е предаван по интернет чрез виртуални частни мрежи.

Заместник-директорът на "Белсат" Аляксей Дзикавицки нарече решението на правителството "абсурд" и напразен опит да спре потока на свободна и нецензурирана информация. "Все едно да накажеш хора заради това, че са се събрали около рафт с книги в някоя библиотека", каза той във видеообръщение. "Разбира се не е възможно милионите беларуси, които ни гледат или четат в социалните медии, да бъдат признати за екстремисти. Това е същото като да се признае цялото население за екстремистко. Защото преобладаващото мнозинство от белорусите вярват в независимите масмедии, включително и в "Белсат", добави той.

Правителствената мярка последва сходна проява на натиск през миналата седмица срещу три канала в социалните медии, които са базирани в Полша и имат много последователи в Беларус.
 

В Беларус от началото на репресиите миналата година са били задържани десетки хиляди души, а правозащитни групи казват, че сега над 800 души са в затвора като политически затворници.

Беларуските сили за сигурност убиха мъж, който според опозицията е работел в сектора на информационните технологии

Репресиите подтикнаха САЩ, ЕС и Великобритания да наложат нови санкции на Минск, но Лукашенко остана на власт с помощта на пари и дипломатическа подкрепа на традиционния му съюзник Русия.

Откакто започнаха репресиите, Лукашенко влезе и в конфликтни ситуации със съседни държави от Европейския съюз, който обвиняват правителството му в предизвикване на мигрантска криза на общите им граници и твърдят, че това е форма на хибридна война, водена от Беларус. Лукашенко отрича това.

Полша обвини днес Беларус в организиране на въоръжено проникване на полска територия и извика белоруския шарже д'афер, за да изрази протеста си.

 

Водещи новини

Още новини