Беларуските сили за сигурност убиха мъж, който според опозицията е работел в сектора на информационните технологии

  • 29 септември 2021 16:38

  • 544
  • 1
Беларуските сили за сигурност убиха мъж, който според опозицията е работел в сектора на информационните технологии
© Getty images (архив)

Беларуските сили за сигурност застреляха 31-годишен мъж, идентифициран от продемократичната опозиция като служител на американската софтуерна компания "ЕПАМ Системс", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мъжът е бил убит вчера при акция в жилищна сграда в Минск.  Той е открил огън по служителите на реда, един от които също е загинал, заяви Комитетът за държавна сигурност на Беларус. Съпругата на застреляния мъж е била арестувана.

Следственият комитет на Беларус каза, че мъжът е бил "ликвидиран с ответен огън", след като е оказал съпротива.

Местни медии и висш съветник на намиращата се в изгнание опозиционна лидерка Светлана Тихановска идентифицираха мъжа като Андрей Зелцер, специалист по информационни технологии в "ЕПАМ Системс". Профил на мъж със същото име в социалната мрежа "Линкдин" показва, че той е работил за компанията от 2016 г.

"Има също така информация, че той е бил американски гражданин. Според неговите приятели той е подкрепял демократичното движение в Беларус", заяви съветникът на Тихановска Франак Вячорка.

Активисти: Бивш кандидат за президент на Беларус е задържан

"Имам само един коментар: насилието трябва да спре! Режимът се надява, че насилието може да раздели обществото и да заплаши противниците. Но насилието не може да бъде решение на кризата. Стига жертви. В страната трябва да се възстанови върховенството на закона", каза той.

Говорител на беларуския президент Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в заяви, че смъртта на служител на Комитета за държавна сигурност "няма да остане ненаказана".
Беларуската телеграфна агенция (БелТа) съобщи, цитирайки депутат, че мъжът е бил свързан с опозиционното движение.

Комитетът за държавна сигурност не посочи името или професията на мъжа, но заяви, че той е бил "терорист" - определение, използвано от властите по отношение на протестиращите срещу правителството.

"Андрей е много добър човек, чудесен зет", каза неговата тъща, цитирана от "Наша нива". "Дали смятам Андрей за терорист? Разбира се, че не", заяви тя.

 

Валери Зайцев
544 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.29 | 17:26

1
Требва да си малко тъп за да стреляш срещу полицаи. В Щатите също щеше да е на решето, опозиция или не.

Добави коментар

Водещи новини