Лукашенко: Конституцията трябва да се промени за да се предотврати превземането на властта от опозицията

  • 28 септември 2021 19:18

  • 690
  • 2
 Лукашенко: Конституцията трябва да се промени за да се предотврати превземането на властта от опозицията
© Getty (архив)

Беларуският президент Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в призова днес за конституционни промени, които ще попречат на опозиционното движение, което се надигна срещу него при масови улични протести миналата година, да вземе властта, съобщи държавната информационна агенция Белта, цитирана от Ройтерс.

Лукашенко, който заема президентския пост от 1994 г. насам, предложи конституционна реформа като средство за излизане от политическата криза, която последва оспорваното му избиране през август миналата година. Но опонентите му отхвърлиха подобна промяна като машинация за задържането на политическия ветеран на поста му.

Подкрепян от Русия, Лукашенко извърши жестоки репресии, за да потуши протестите, при които десетки хиляди бяха задържани. Неговото правителство заклейми демонстрантите като подкрепяни от чужбина престъпници, склонни да прибегнат към насилие и да извършат бунт. "След последната година ние разбираме, че не може да се допусне те да управляват. Понеже не само ние ще бъдем ликвидирани", заяви Лукашенко, цитиран от Белта, предаде БТА.

Двама водещи беларуски опозиционери получиха тежки присъди

"Затова новата конституция трябва да вземе предвид тези детайли", заяви той на среща с официални представители на властта. Лукашенко не поясни какви специфични промени в конституцията са планирани, но повтори, че за тях трябва да се проведе референдум през февруари.

След срещата председателят на Конституционния съд Пьотър Миклашевич заяви, че новата конституция предвижда преразпределяне на властовите правомощия между президента, правителството и парламента. Той каза още, че новата конституция също предвижда да придаде правен статут на Общобеларуското народно събрание, което Лукашенко стартира тази година на фона на критики от страна опозицията.

Русия, която помогна на Лукашенко да устои на протестите и на санкциите от Запада, също подтикваше Беларус към извършването на конституционна реформа. Лукашенко и преди е намеквал, че ще се оттегли след приемането на нова конституция.

Миналия петък върховната комисарка на ООН за правата на човека Мишел Бачелет съобщи за над 650 души, за които се смята, че са хвърлени в затвора заради техните убеждения и че няма действителни разследвания за полицейско насилие и злоупотреби. Беларус отхвърли нейните твърдения като изпълнени с "неоснователни твърдения и фалшиви обвинения".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
690 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
21

2021.09.28 | 20:24

1
извратеняк
ii

2021.09.28 | 20:40

2
и как го разбра?

Добави коментар

Водещи новини