Литва праща още войници на границата с Беларус

  • 18 октомври 2021 20:55

  • 796
  • 0
Литва праща още войници на границата с Беларус
© gettyimages

Литва продължава да засилва сигурността по границата си с Беларус, след като е подложена на наплив от мигранти. Вътрешният министър Агне Билотайте обяви днес, че Литва ще увеличи числеността на войските, подкрепящи граничната охрана, добавяйки по 64 войници на ден, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 521

"Трябва да отговорим и да сме готови за най-лошия сценарий", каза Билотайте.

Литва получи близо 30 млн. евро за справяне с мигрантите

Министърът на отбраната Арвидас Анусаускас заяви, че армията на Литва е оказвала подкрепа "в контекста на хибридна агресия" и ще продължи да прави това.

"Готови сме за това", каза той.

Двамата министри не разкриха колко войници са вече разположени на границата с Беларус. Литва, Латвия и Полша обвиняват беларуските власти, че умишлено и организирано довеждат бежанци от кризисни региони към външните граници на Европейския съюз.

Беларуският президент Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в обяви в края на май, че страната му вече няма да спира мигрантите да пътуват към ЕС, отвръщайки на засилването на западните санкции срещу Минск. Оттогава се увеличават съобщенията за опити за незаконно преминаване на външните граници на ЕС с Беларус.

Литва реагира със засилване на защитата на границата и издигане на дълга стотици километри ограда. От началото на август по данни на литовското вътрешно министерство е предотвратено незаконното преминаване на над 4000 човека през границата с Беларус.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 521
Мая Йорданова
796 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини