В Русия мислят как Путин да сдаде властта?

Getty (архив)
share

За руския президент Владимир Путин става все по-трудно да изпълнява своите функции, това са написали специалисти от украинското разузнаване.

В обширен документ на службата се е посочвало, че държавният глава през последно време е имал сериозни здравословни проблеми. Заради това в Кремъл е започнало обсъждане как настоящият президент да се оттегли от властта и да предаде пълномощията си, или част от тях, на свой наследник на поста.

Руският президент се топна в ледени води

Според доклада са се разглеждали няколко варианта. "Един от тях е бил Путин да се пенсионира и да получи титлата лидер на нацията. Това не означава, че той няма продължи да влияе върху вътрешната и външната политика на държавата", са написали още от институцията в Киев.

Друг вариант, дискутиран в Москва, е бил завръщане на така наречения тандем. "Путин бе премиер на страната от 2008 до 2013 г., а държавен глава формално бе Дмитрий Медведев. Последният бе министър-председател до 15 януари 2020 г., а след това назначен за заместник-председател на Съвета за национална сигурност (колективен орган, подчинен пряко на Кремъл)", припомнят анализаторите. "В документа обаче не се е посочвало дали Медведев отново би могъл да стане стопанин на Кремъл, или новият руски президент би бил някой от другите най-близки хора на Путин", отбеляза московската редакция на нюзру, която е публикувала части от документа.

"Какъвто и вариант да бъде избран, в средносрочен план не би трябвало да се очакват радикални промени по отношение на руската външна политика", е пишело още в доклада.

"Москва ще продължи да се бори за създаването на подобие на Съветския съюз и заради това тя ще продължи да оказва натиск върху Киев", са посочили експертите.

Според документа Кремъл е нямал намерението да спре да оказва финансова, хуманитарна, военна и политическа помощ на проруските сепаратисти в Източна Украйна. "Русия ще продължи да полага усилия за дезинформация по отношение на Украйна сред определени среди в Европейския съюз и САЩ", е пишело още в доклада.

Водещи новини

Още новини